De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Wedstrijdsurfers blikt terug op afgelopen seizoen maar kijkt ook vooruit.

2010

Dit jaar hebben we op een aantal nieuwe locaties kunnen surfen. Het NK Freestyle werd uitgebreid met het PRO kid festival op de Brouwersdam, het NK Slalom met de Windexperience op het Amstelmeer en het NK Courserace met een wedstrijd op het Lauwersmeer en bij Enkhuizen. Daarnaast waren er natuurlijk de vertrouwde locaties voor de Techno en de Speed.

Jammer genoeg hebben we het dit jaar niet erg getroffen met de wind. Hierdoor was er geen geldig NK Wave en zijn er hebben we voor de Slalom maar 2 eliminaties kunnen afwerken. Daarnaast valt het op dat, afgezien bij de Techno en de Freestyle, de dames het nog een beetje laten afweten bij de wedstrijden. Dit is trouwens ook internationaal een bekend fenomeen. Hopelijk kunnen we daar in de toekomst verandering in brengen en het aantal dames op onze wedstrijden laten toenemen.

De Nederlands kampioenen zijn dit jaar:

  •   Courseracing heren:  Dennis Littel
  •   Courseracing dames: Te weinig deelnemers
  •   Courseracing jeugd:  Jordy Vonk
  •   Slalom heren: Dennis Littel
  •   Slalom dames: Te weinig deelnemers
  •   Slalom jeugd: Jordy Vonk
  •   Techno 293 jongens: Jort Min
  •   Techno 293 meisjes: Sara Wennekes
  •   Freestyle heren: Paul Boef
  •   Freestyle dames:  Rolien Caers
  •   Freestyle jeugd:  Pim vd Borgt
  •   Speed heren: Peter de Wit
  •   Speed dames: Te weinig deelnemers
  •   Wave: Geen geldig kampioenschap

Dennis en Jordy
Dennis Jordy

Jort en Sara

Paul

Peter
peterdewit1

Daarnaast is ook het Europees Kampioenschap Slalom in Nederland gehouden. Onder perfecte omstandigheden (zowel organisatie als wind) werd deze wedstrijd tijdens de Ronde om Texel gevaren op Texel.

2011

Ook voor het komende jaar staan er weer een paar leuke evenementen op het programma. Er worden 2 wereldkampioenschappen gehouden in Nederland. Op 20–24 juli de WK PROkids Freestyle op Brouwersdam en op 20–25 juni het WK Slalom op Texel.

Het Nederlands Kampioenschap zal in 2011 ongeveer volgens hetzelfde format worden gevaren. We zijn daarbij aan het bekijken hoe we de Slalomwedstrijden wat meer uit de verf kunnen laten komen. Het evenement Esponstad4sail aan het Lauwersmeer zal worden opgenomen in het Nederlands Kampioenschap Course en Slalom. We zijn aan het bekijken of we dat nog kunnen uitbreiden met het Nederlands Kampioenschap Freestyle en Speed.

Voor de Techno zal 2011 anders worden dan ze zijn gewend. Het Nederlands kampioenschap zal in 1 weekend worden gevaren tijdens de Dutch Youth Regatta op 2-5 juni in Workum worden gevaren.

2012

Een leuk nieuwtje om te vermelden is dat we samen met Exventure (Alex en Coen) en het Watersportverbond de IWA een aanbieding hebben gedaan voor het Europees Kampioenschap BIC Techno in 2012. Als het aanbod door de IWA zal worden geaccepteerd zal dit de grootste surfwedstrijd van de afgelopen jaren in Nederland zijn met 300 tot 350 deelnemers. Hopelijk binnenkort meer nieuws hierover.

2016

Dat lijkt ver weg, maar bij de ISAF is men al druk bezig met de disciplines voor de Olympische spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Terecht maakt de ISAF zich zorgen over de toekomst van het zeilen (en surfen) in de olympische spelen. Uit een eigen onderzoek over de spelen van 2008 blijkt dat zeilen de op een na duurste sport is om in beeld te brengen en op een na minste kijkers heeft. Als je daarbij bedenkt dat de belangrijkste inkomsten van het IOC de TV gelden zijn zie je meteen het probleem.

In het ISAF rapport over de spelen staat dan ook dat het zeilen spectaculairder moet worden. Bijvoorbeeld kortere en snellere wedstrijden die beter te volgen zijn voor leken. Ook wordt er gedacht aan eliminatieseries (zoals bij Slalom). Je zou dus zeggen dat dit bijna is geschreven op het windsurfen. (Persoonlijk zou ik daarbij een voorstander zijn van de Slalom, hoewel het dan natuurlijk wel belangrijk is om bij de keuze van de wedstrijdlocatie de windhistorie een belangrijke voorwaarde te laten zijn).

Groot was mijn verbazing dan ook dat er tijdens de november vergadering van de ISAF voor de spelen in 2016 te kiezen voor de volgende events:

  •   Men Board or kite board:  Evaluation of equipment
  •   Women board or kite board:  Evaluation of equipment
  •   Men one person dinghy: Laser
  •   Women one person dinghy:  Laser radial
  •   Men 2nd one person dinghy:  Finn
  •   Men skiff : 49er
  •   Women skiff: Evaluation of equipment
  •   Women keelboat Elliott 6m
  •   Mixed multihull Evaluation of equipment
  •   Mixed two person dinghy (spinnaker): 470

Een onbegrijpelijke keuze die absoluut niet aansluit bij het eigen evaluatie rapport van de ISAF en volgens mij alleen maar het zeilen voor de spelen na 2016 in gevaar brengt.

Kennelijk is men bij de ISAF van mening dat het Kitesurfen en het Windsurfen meer met elkaar overeenkomt dan het zeilen in een Laser en Finn (beide 1 persoons boten). Erg benieuwd ben ik ook naar de manier waarop het Kitesurfen en Windsurfen worden vergeleken en op basis waarvan dan de keuze wordt gemaakt.

Eigenlijk is er maar een oplossing: Windsurfen en Kitesurfen en de Finn (een ontwerp uit 1949 !!!) eruit.

Er zal de komende jaren nog wel vaak hierover worden gesproken. Ook voor de Starklasse (een ontwerp uit 1911 voor 50+ ers) die er eruit is ten gunste van de multihulls is inmiddels een lobby aan de gang.

De tijd zal het leren hoe serieus de ISAF de nieuwe ontwikkelingen neemt en de Olympische spelen veilig gaat stellen met attractieve klassen. Als het zeilen geen onderdeel meer uitmaakt van de Olympische spelen zal dit immers grote financiële gevolgen hebben voor de ISAF en de nationale bonden die allemaal indirect meedelen in de opbrengsten van de Olympische spelen of de nationale budgetten die daarvoor beschikbaar zijn.

Ten slotte

Ik wil dit artikel niet te negatief afsluiten en kijk uit naar het nieuwe seizoen met aantrekkelijke surfwedstrijden in Nederland vanaf club- tot en met wereldniveau.

Mede namens het bestuur wens ik iedereen die het windsurfen en warmhart toedraagt en natuurlijk onze leden in het speciaal:

Een gelukkig en winderig 2011

Tot in 2011,

Eric Kling

Bron: www.wedstrijdsurfen.nl

Gerelateerde berichten:

Reacties

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.