Standup peddelaars: jeroen

Drie jaar geleden was er op m’n golfsurfhomespot Wijk aan Zee al eentje en ook in Zandvoort werd door Jeroensurf, Nelis en mr. Happy al gesupt. Anderhalf jaar geleden ben ik zelf tijdens een windloze dag tijdens een windsurfvakantie in El Tur Egypte door het sup-virus gegrepen. Lekker peddelen over open water als het niet waait, genieten van de omgeving en nog een goeie workout ook. Kort na die vakantie heb ik een Bic Jungle gekocht, de ideale combinatie van windsurfplank, sup en longboard.

Aangezien Jeroen (jeroensurf) al eens zelf een peddel gemaakt had, de winter eraan kwam en ik op zich redelijk handig met hout ben, ben ik er zelf een gaan bouwen.

Na het samenstellen van het blad en de verbinding op de steel wordt de hele peddel dubbel met epoxyhars en glasmatten verstevigd. Het werken met epoxyhars en glasmatten is iets wat weliswaar onbekend was, maar vanuit mijn werk als procestechnoloog is mengen/roeren/verwerken geen onbekend principe. Verder hebben velen me geholpen met tips en trucs, waarvoor mijn dank.

Na de eerste peddel met veel beginnersfoutjes, kwam de tweede, en de derde. Nummer vier begon al aardig op een knappe peddel te lijken. Het blad had een mooie vorm, de steel werd strakker en ook het handvat is een mooi werkje op zich. Na een winter peddels bouwen hebben m’n peddels in 2010 vele kilometers gemaakt, zoals meer dan 400 kilometers tijdens m’n training voor de Elfstedentocht.

 

Intussen ben ik bijna klaar met peddel 12. M’n peddels zijn wel niet zo licht, high tech of stijf als een carbon paddles, maar juist door het gewicht zijn ze in winderige omstandigheden makkelijker te hanteren. Verder is de steel van de peddel iets buigzamer dan in carbon peddels, wat minder stress op de schouders oplevert. Aangezien het gewoon handwerk is, duurt het soms even voordat een peddel af is. De totale bouwtijd is ongeveer 3 weken. De prijs ligt tussen die van alu en carbon in.

Voor komend jaar zijn we al weer bezig met de voorbereidingen van verschillende wedstrijden en sup-dagen, zoals de meet en greet in Wijk aan Zee op 23 april en een 25km suprace rond Haarlem, dus als iemand geïnteresseerd is in suppen, dan zal er vast wel een mogelijkheid zijn om een van m’n peddels te proberen.

Voor meer info: http://www.northernlightpaddles.nl/

Logosmall

 

Reacties

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.