gpstop102011Met de storm van afgelopen weekend zijn diverse nationale-, spot- en persoonlijke GPS snelheidsrecords gesneuveld.

Voor de Nederlandse speed toppers was de eerste week en het weekend van februari zeer succesvol. Negen van de tien plaatsen in de GPS Top 10 2011 worden bezet door Nederlanders. Ook de vierde plek heeft Nederlandse roots.

Het is de eerste keer dat zo vroeg in het seizoen al zulke snelheden gevaren worden. Dat belooft wat voor de rest van dit jaar.

Hierbij een overzicht van de records en persoonlijke verslagen van de riders.

Een overzicht van de GPS records (5x10sec gemiddeld):

  • Jacques van der Hout: Snelste op Nederlands water
  • Oisin van Gelderen: Nationaal record op Iers water en persoonlijk record
  • Hans Kreisel: Spotrecord Grevelingen en persoonlijk record
  • Dirk Jan Knol: Sportrecord Wolderwijd en persoonlijk record
  • Martin van Meurs: Sportrecord Haringvliet
  • Jurjen van der Noord: Persoonlijk record
  • Dennis Littel: Persoonlijk record
  • Peter de Wit: Snelste met een (slalom)board van 58cm breed
  • Gerlof Hansma: Spotrecord Lauwersmeer
  • Dylan de Jong: Persoonlijk record

 

1) Jacques van der Hout

Deze sessie kwam geheel onverwacht, we waren in dit geval op de juiste plek op het juiste moment. Eigenlijk was de sessie niet zo heel spannend, de windhoek was perfect, het water was vlak en alles ging eigenlijk vanzelf. Hans klokte al 4x een top van 88km/h zonder van de bank af te varen, ik zat toen nog maar op 87km/h topspeed. Toen ik op een gegeven moment een aantal keer 87 en zelfs een keer over de 90 piekte besloot ik me aan het eind van de sessie wel een keer af te laten schieten met als doel ver over die 90 topspeed te gaan komen.
Helaas was ik te gefocused en vaarde ik te dicht langs de kant om 1 keer die perfecte runopbouw te creeren waardoor ik me perfect op topspeed kon laten afschieten.

Ik liep met een snelheid van 43 knopen vast aan de grond en vloog werkelijk door mijn tuigage heen. Er zat een stukje mast van 15cm vast aan mijn giekkop, 3 kleine stukjes mast haalde ik tussen mijn cambers vandaan en 2 langere stukken heeft Tim meegenomen. In totaal was mijn mast dus in 6 stukken, mijn zeil total los!

Mijn eerste serieuze crash sinds een jaar. Gelukkig zelf alleen wat kneuzingen maar wel een nieuw record te pakken! Hans, Wouter en Tim ook gefeliciteerd met de pr’s!

jp11-speed-jvdh-01-011

Wat in 2008 begon met een geintje als interesse vanuit mijn werk naar het GPS wereldje is voor mij uitgegroeid to een passie voor speed en de will to winn. Vooral dat laatste gaat me eigenlijk steeds meer tegenstaan omdat het daar uiteindelijk niet om draait. Speedsurfen en alles wat daarbij komt kijken is gewoon leuk om te doen en dat moet voor mij altijd de basis blijven om het water op te gaan. Mijn eerste 40 knopen sessie op 1 maart 2008 kan ik me nog heel goed herinneren, de week erna dik 78 gemiddeld en derde in de dagranking op de Brace was voor mij een topprestatie en gaf een onwijs lekker gevoel. Tegenwoordig mag ik daar voor mezelf niet meer mee aankomen en dat heeft al aan dat het wat betreft de funfactor de verkeerde kant op aan het gaan is.

De progressie die ik heb doorgemaakt afgelopen 3 jaar GPS Speedsurfen:
2008
10 sessies boven de 40 knopen (74 km/h) gemiddeld
Persoonlijk record & snelste sessie 2008 42,63 knopen (78,95 km/h) gemiddeld
Gemiddelde snelheid over 52 sessies 37,83 knopen (70,05 km/h)

2009
24 sessies boven de 40 knopen (74 km/h) gemiddeld
2 sessies boven de 80km/h (43,2 knopen) gemiddeld
Persoonlijk record & snelste sessie 2009 44,67 knopen (82,72 km/h) gemiddeld
Gemiddelde snelheid over 85 sessies 37,38 knopen (69,22 km/h)
Winnaar evaluated maandranking GPS3

2010
40 sessies boven de 40 knopen (74 km/h) gemiddeld
13 sessies boven de 80km/h (43,2 knopen) gemiddeld
Nederlands GPS record 46,17 knopen (85,50 km/h) gemiddeld
GPS Nautical Mile World record 78,95 km/h (42,63 knopen)
Gemiddelde snelheid over 70 sessies 40,07 knopen (74,20 km/h)
Winnaar evaluated maandranking GPS3
Winnaar individual ranking GPSTC
Winnaar GPSTC met JP/NP mob

2011 (stand per 6 febuari 2011)
6 sessies boven de 40 knopen (74 km/h) gemiddeld
2 sessies boven de 80km/h (43,2 knopen) gemiddeld
Nederlands GPS record op national water 46,17 knopen (85,50 km/h) gemiddeld
Gemiddelde snelheid over 8 sessies 41,57 knopen (76,98 km/h)
Winnaar evaluated maandranking GPS3

Deze lijstjes gaan per direct in de prullenbak en ik heb besloten om die constante drang om steeds weer alles te overtreffen even opzij te zetten.

Mensen die mij kennen weten dat ik met 2 verschillende petten op actief ben in het windsurfwereldje. Aan de ene kant ben ik gewoon die speedsurfer die gezellig met anderen een topdag op het water wil beleven, die lekker als consument wil meelullen op de forums etc, maar aan de andere kant is windsurfen ook mijn werk en ben ik verantwoordelijk voor de import van JP/NP. Vanuit die positie kan ik me weer beter niet mengen in discussies op forums.

Net als elke andere gesponsorde windsurfer wil ik natuurlijk de merken die mij ondersteunen promoten, dit komt dan op anderen zakelijk over omdat mensen mijn dan zien als een marketingmachine van JP/NP. Ik zal daarom ook wat subtieler zijn in mijn opmerkingen en daar rekening mee gaan houden.

Have fun en vooral nog meer fun!

Sessie info

2) Hans Kreisel

Frankrijk zat een beetje tegen bus kapot en dag later vliegt ook nog eens de motorkap open tijdens het rijden omdat ze bij de garage dat ding blijkbaar niet goed dicht kunnen doen. Daarbij was de wind ook bijna elke dag te hard gewoon weer 69,5 knoop gemeten. Maar had wel het voordeel dat ik in Frankrijk had kunnen wennen aan de wind waardoor je wel anders kijkt naar de omstandigheden en meer durft. Vrijdagnacht 4uur pas teruggekomen uit Frankrijk paar uur geslapenen dus niet echt fit.

Toen ben ik zaterdag om 10uur naar Zonnemaire gereden die dag. Was nogal heftig flink aan het racen geweest met Dennis Littel die echt heel erg goed bezig was. Uiteindelijk 110km gevaren met 5,5NP Evo 3 en 45JP Speed. Dat doe ik ook niet elke dag maar als de strijd zo close is ga je gewoon maar door. Het was echt een hele mooie dag, het was overleven en hard werken op een vlagerige spot en heel veel runs maken. Ik had 44runs over 40 knopen en 52 runs boven de 72,5. Echt bizar misschien ging ik wel iets te hard op zoek naar de 80 gemiddeld op Zeeuws grondgebied. Volgende keer iets meer mijn rust nemen en dan moet het lukken.

Zondag kwam Jacques met het geniale idee om naar de Brace te gaan het was een gok maar was het duidelijk waard. Het was alleen jammer dat ik zondag zo moe was.  De sessie zelf was echt zwaar bijzonder hele mooie omstandigheden en lekker rustig ;)

Ik had 21runs gemaakt waarvan 19 boven de 81,5. Water was mooi vlak wind kon nog wel wat harder wat mij betreft. Ik denk dat dik 86 goed te doen is mijn trim is er voor de volgende keer helemaal klaar voor. Instellingen met deze condities moeten toch net iets anders. Ik ben echt zwaar tot het gaatje gegaan, ben nog nooit zo op geweest na een sessie ging tijdens de terugwandeling bijna out in de blubber.
Was ook heel blij toen ik mijn trapeze en impactvest uit kon doen en rustig kon gaan liggen tegen de dijk.

De crash van Jacques was een mooie, hij liep in een keer vast op een zandplaat en ging met 78,9 voorover en stond in een keer stil. Ik schrok best wel want hij was aardig van de wereldvolgens mij. Ik kwam er zelf gelukkig beter vanaf liep bijna vast op het zelfde stuk maar kon er nog net uitkomen. Ik ben blij dat hij niets ernstigs had want dan had de terugweg nog zwaarder geweest. Ik ben nu nog steeds helemaal brak en al mijn spieren doen pijn.

Sessie info

3) Dirk Jan Knol

Na een drukke werkweek was het zaterdag dan eindelijks weer zover, eigenlijks vrijdag al. Maar toen kon ik niet.

Dus besloten met het friese troepje op zaterdag vroeg naar Horst te gaan. Het zou behoorlijk doorwaaien 30 tot 40 knopen. Wat mij een beetje zorgen maakte was de waterstand met in de ochtend al -55cm. Ik wist dat de vorige keer met harde wind het ook zo,n beetje -50 was geweest. Toen heeft Jacques het spotrecord gehaald, ik zat op Badhoophuizen en·dit was ook niet slecht, maar wel behoorlijk choppie.

Dus was echt benieuwd wat het vandaag zou brengen. Na een paar runs zat ik op een gemiddelde van ca 76 km/h. ik dacht het gaat lekker,en het is super vlak· cq (wel ondiep eerrst even aftasten) Maar de echt harde vlagen bleven een beetje uit.

Op een gegeven moment kwam ik uit bij jurjen die helemaal in zijn nopjes was.Hij vertelde mij dat hij een run van beina 82 had met een top van 85 !!! Op dat moment had ik max 79 Ik dacht het kan dus wel snel maar je moet de goeie windvlaag hebben, 10 min later was het zover, Ik draai de run in al vol power in het zeil, langzaam ga ik ruim,en dan komt er nog een vlaag overheen ik accelereer en denk ondertussen dit gaat wel heel erg hard!

Bij het afbreken kijk ik op de gps, en kan mijn ogen niet geloven YES YES YES bijna 90 km/h topspeed om precies te zijn 89,45. Met een run van 84 later over de dag volgden er nog 2 runs van 84 met topsnelheden van 88 km/h Op een gegeven moment kwam ik in de buurt van Martin, men zwaaide naar mij. Dit was geen goed teken.

En al snel bleek dat Martin de schouder uit de kom had. Zwaar schit, maar speedsurfen is niet zonder gevaren. Ik heb ook mijn momentjes zo nu en dan wie niet!!! De laatste 2 runs kon ik niet meer maken geen super harde vlagen meer. Dus samen met Anne maar besloten om op te houden.Heb de gps uitgelezen en ja hoor· nieuw PR· op gemiddelde en nieuw spotrecord, super happy.

Wat kan Horst snel zijn, en zoals Jaques al schreef 85 gem. is hier mogelijk!!

Sessie info

4) Oisin van Gelderen

For me it was time to put all 12kgs of lead in the weight jacket, and go and try out the conditions.  First run down the course was pretty maxed out on my 4.7m RS Racing, and the GPS hit 43.5 knots max speed.  This was going to be an interesting day indeed !  Run after run the speeds increased, with the top of the course being perfectly flat but still broad, until you get to the second red marker bouy, and then the course goes broader, and seems to increase 10 knots at the same time. Quite a few high 44s appeared, and then eventually a 46.34 !

My mission all along was to try and improve my 5x10 second average (which is what the gps-speedsurfing.com ranking is based on, and of course try and beat my 500m speed, and see if I could also break John Kenny's (R.I.P) 500m record at the same time.  It's no secret that I have been chasing that speed for a long time.

jp11-speed-ovg-001s1

With these times coming up, it looked pretty likely, as the course is sooo long, that it's pretty easy to wind up to top speed and hold it for a long time, with room to spare.

Dave eventually turned up, and had his first ever go of a speed board and small speed sail in strong conditions.  It was a bit trickier when he got out, as the oncoming tide was pushing a lot of water through the starting area.  He had a blast though, and got a good few runs in and started to get the hang of the speedboard.  He definitely wants to come back for more.

The whole day I kept thinking that it would eventually have to be time to man-up, and go and try the 5.5m, and see if it was any faster.  As it turned out, for me it was slower, only managing to get 43.5s on it.  I think there was too much drag in such a strong wind, and for my bodyweight, the smaller sail was just more efficient.

Sessie info en meer op ir777.blogspot.com

5) Martin van Meurs

Vrijdag 04.02.2011: De vuurdoop! Voor het eerst het water op met een creatie die alleen nog maar in mij hoofd zat. Bij het bedenken van de Infinity boards was ik er van overtuigd dat dit concept zou werken. Ik had er geen moment bij stilgestaan dat het niet zou werken. Tot dat ik vrijdag aan het water stond. Even kreeg ik de gedachte: “Stel dat het nou niet werkt? ” Met deze gedachte in het achterhoofd, en hardkloppingen ben ik het water opgegaan. Direct bij de eerste runs kreeg ik het gevoel en de vertrouwen dat het concept werkt! Samen met Marcel, Serge en natuurlijk Ron van den Berg hebben we een board gemaakt die een revolutie in de windsurfwereld zal ontketenen!

De combinatie met de nieuwe Point 7 zeilen is een dream. De zeilen zijn heerlijk soft en toch zeer powerfull. 2 Dagen ervoor was ik nog door mijn rug gegaan en het was dus allemaal niet gemakkelijk voor mij om de juiste stands te krijgen. Maar doordat het setje zo makkelijk liep waren de resultaten er ook naar.

Helemaal blij ben ik gesloopt van het water afgekomen. Ik was kapot. Ze moesten mij bijna letterlijk de auto in dragen.

Zaterdag 05.02.2011: Dag 2 met de Infinity! Helaas heb ik maar zeer kort kunnen varen door een “dom valletje met pijnlijk gevolg!” Na 7 runs eindigde ik met mijn schouder op de giek na een gijp. 20 Jaar lang gijpen zonder een of ander groot probleem, en dan in 1 keer het goed verkeerd doen. De achterkant van de giek raakte het water en hierdoor werd ik op volle snelheid naar voren afgeschoten en belande met mijn schouder vol op de giek. Gevolg: Schouder uit de kom. Gelukkig kwamen er al snel een paar man aan om mij uit het water te helpen en de ambulance was ook snel ter plaatse. In de ambulance konden ze al snel de schouder weer goed zetten. Nu een paar dagen later is het nog wel pijnlijk, maar gelukkig kan ik het goed bewegen zonder al te veel problemen.

Ik ben helemaal bij dat ik met maar 7 runs toch nog een 2de plaats heb behaald in de dag ranking.

Ben benieuwd wat het gaat worden als we weer een goeie dag hebben en dan wel een hele dag kunnen gaan varen. Wordt dus vervolgd.

Het jaar is net pas begonnen en het gaat een heel spannend jaar worden voor het GPS Speedsurfen, en onze boards. De records vliegen om de oren. Jacques, Hans, Dirk Jan hebben allemaal een super prestatie neer gezet en dit maakt mij alleen maar hongerig naar meer!

Nu ben ik even uit de running maar gebrand op een topresultaat. En dat gaat er komen let maar op!

Sessie info

6) Jurjen van der Noord

De hele week gaf windfinder een flinke bak wind aan. Vrijdag leek in eerste instantie de beste optie. Van de starboard importeur had ik de nieuwe W44 geleend om te testen. De windrichting was echter dusdanig dat het lastig werd om een keuze voor de lokatie te maken. De donderdagavond en vrijdagochtend heb ik nog erg getwijfeld. Het argument van Martin (van Meurs) om gezamelijk nieuwe Blackdiamond vinnen te testen bij het Haringvliet trok mij uiteindelijk over de streep, ook al is het 250 km rijden.

Eenmaal aangekomen bij het Haringvliet stond Martin al te stuiteren, de omstandig heden waren namelijk zo goed dat een PR mogelijk moest zijn. Op het Haringvliet stonden hoge golven die over de dam heen sloegen en een spectaculair beeld opleverde. Snel heb ik mijn 5.6 Reflex opgetuigd en de W44 klaar gemaakt. De eerste run was nog erg wennen. Overpowerd was het lastig om naar de dam de varen. Bij de dam was het super vlak. De wind werd onderin echter behoorlijk verstoord waardoor de harde wind niet optimaal kon werden benut. De eerste run was 75 km/u met een max van 82km/u. Dat beloofde wat!

Elke run ging een beetje sneller. De 5de of 6de run was iets meer dan 82km/u. Dit gaf mij het gevoel dat een PR inderdaad mogelijk was. De volgende twee runs waren ook 80+. Daarna draaide de wind een beetje waardoor de koers minder ruim werd. Afschietenbij Haringvliet  is niet mogelijk omdat het naast de dam snel ondiep wordt. De wind nam ook nog wat toe waardoor het steeds moeilijker werd om echt hard te gaan. De kou begon inmiddels ook zijn tol te eisen. De battle met Martin gaf nog genoeg energie om twee runs boven de 80 eruit te persen. Dit resulteerde in diverse PR'ers. 80,9 km/u gemiddeld met een top van meer dan 85km/u. De terugrit was door deze adrenaline rush een stuk korter ;-). Al met al een topdag met de Martin, John, Serge, Marcel en Christiaan.

Op de borrel van het speedteam Lauwersmeer werd 's avonds alweer druk gediscusseerd waar de volgende dag gevaren moest worden. Uiteindelijk is het strand Horst geworden. Mijn energie was echter nog lang niet op peil waardoor ik snel ben opgehouden. Helaas, want achteraf bleken dat de omstandigheden nog een stukje beter werden. Maar ook dat is een onderdeel van speedsurfen; het kiezen van de lokatie en het timen van je runs maken dat je de snelste van de dag bent of dat je een lagere ranking pakt. De vele facetten van het speedsurfen (materiaal, trim, lokatie, timing, techniek, fysieke- en geestelijke staat, etc.) maken dit spelletje erg leuk en bieden genoeg ruimte voor verbetering, niet alleen voor mij, maar voor heel speedend Nederland. Als de wind meewerkt wordt het een mooi jaar!

Sessie info

7) Dennis Littel

Top keus dankzij Hanzel om naar Zonnemeire te gaan, was erg gezellig. In het begin wat onwennig en verstijft van de dag ervoor maar op een gegeven moment begon het vertrouwen te komen en kwamen er ineens ook de snelle tijden. Erg blij om m'n records van gisteren weer aan flarden te varen, waarschijnlijk door hanzel z'n doping, thanks dude, hehehe.

Uiteindelijk vijf tiende langzamer dan Hans. Nu weet ik ook hoe dat voelt Wouter. Cheers

Sessie info

8) Peter de Wit

Woensdag heeft Erik mij gebeld of ik interesse had in varen. Ik had de voorspelling wel gezien en de getijden gechecked dus ik wist dat het een redelijk daggie ervoor was, maar had nog van niemand gehoord dat er zin was om de wadwandeling te maken in die temperaturen...(4-5,5graden). Dus ik had het even aan de kant gelegd, door Erik ben ik toch maar gaan rijden naar de Bierdijk.

Daar aangekomen heb ik voor een veilig setje gekozen, geen speedboard omdat dat met een eventueel wegvallende wind plus winter conditie een mooi recept voor problemen kan zijn. Dus de 85 en de 6.2 erop en wandelen maar.

Na een paar runnetjes de kat uit de boom kijken zag ik de tijden ineens erg snel worden...sneller zelfs als de tijden van Jacques uit La Franqui op dat moment. Toen heb ik er maar een paar runnetjes erbij geknutseld en nog een tweetal nieuwe Caspars uitgetest.

Deze achteraf erg mooie surfdag werd beloond met een hele nette tijd voor een slalom board. De snelste tijd op gp3s met een board breder dan 56cm (de 85 is 58breed). Ik denk zelfs een pr voor een caspar vin van 29cm+.

Afgelopen maandag was de laatste storm dag met een dikke wk 7 in de voorspelling ik heb me toen laten verleiden om voor een pr te gaan (risico op wegvallende wind was 0). Mijn mini speed en de 5.5 zou op papier de sleutel tot super snelheden zijn dus deze set meegesleept naar de brace. 

Vliegend water betekent windkracht 10! Daar sta je dan met je snelste gear. Na enig twijfelen toch maar varen dan. Dit was niet te doen snel omkeren em terug! Toch maar een runnetje proberen met de handrem erop 83km/u top.

Na even uitblazen en wachten tot de wind wat ging liggen toch nog een poging een runnetje om het af te leren. Na 3 keer van de plank geblazen te worden on combinatie met teveel neopreen te strak zittend crashvest en helm volledig buiten adem de grond gelukkig weer onder mijn voeten. Dit was geen succes direct nadat ik weer een beetje op adem was ben ik toen begonnen aan de barre terug tocht waar we gemiddeld een uur over deden (1.8km...) lopen ging alleen tijdens de spaarzame momentjes dat de wind iets inzakte.

Dus: geen extreme condities meer zonder vangnet en in de winter, duidelijk!

Sessie info

9) Gerlof Hansma

Zware omstandigheden. Na de wandeling van gisteren naar de Brace was ik al gesloopt, vandaag weer veel moeten lopen om elke keer in het hoekje te komen. Je kon er niet in 1 keer komen, omdat je compleet weggezet werd in de golven. Helaas bleef de wind vrij ruim, hij had een tikje meer wzw moeten worden om 80 gem te halen. Toen ik totaal uitgeput was ben ik veiligheidshalve gestopt, jammer dat het lichaam vandaag afhaakte, ik had wel willen doorgaan.

Zo het spotrecord van lauwersmeer is van mij (sorry Dirk :-)). Ook de 500m van Ben vd Steen uit de boeken verwijderd.

Sessie info

10) Dylan de Jong

YESSSSSSSSS, one word, amazing session! I had only  2 hours for surfing today, so I had to make the right choice on the beach….I WASTED. The wind was not very strong when I arrived at 10 am at Horst. So I decided to rig my 6,2…after 10 minutes on the water the wind increased to at least 30 knots avg and it was definitely more than yesterday. Yesterday I sailed with a 5,5 and this was perfect. So you could say I was a little bit powered up…. But I’m very happy with my results a PR!!!!

Max: 85,2 -> 85,43 AVG: 78,75 -> 79,1 10sec: 80.09 -> 80,17 100m: 82,6 -> 83

Besides a PR I’m very happy with my gear, it is running like a rocket: controllable, accelerating in every gust and FAST. The sail is very stable and putting every gust into acceleration and the board is running loose but controllable.  Wow 2011 has a good start with FAST gear!!!!

Never thought this would be possible on Horst and also especially not in the winter when Horst is much more choppy than in the summer. I wonder what my speeds would be with a 5.5, which was much more efficient.

Sessie info

 

Bron: de speedtoppers zelf en www.gps-speedsurfing.com

Auteurs: Christiaan van Gilst en Mark van Osch

Gefeliciteerd allemaal met deze mooie prestaties en Jacques en Martin beterschap en succes met het herstel!

Reacties

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.