Lees het aangrijpende verhaal van Dick Schoenmaker, een Windsurfer die getroffen is door de ziekte ALS.

 

Een jaar geleden werd ik getroffen door vage klachten van krachtverlies aan de rechter hand. In eerste instantie dacht ik dat het een soort overbelasting of RSI betrof, hoewel ik vreemd genoeg geen enkele pijn ondervond. Na een paar weken dit aangezien te hebben en geen enkele verbetering te ondervinden, eerder een verslechtering, ben ik naar de huisarts gestapt. Uiteindelijk kwam ik bij de neuroloog terecht en bleek ik na een reeks uitgebreide onderzoeken de mij onbekende ziekte ALS te hebben.

 

 

 

 





ALS ofwel Amyotrofische Laterale Sclerose is een progressieve ernstige zenuwziekte, waarbij de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Hierdoor vindt er steeds minder aansturing van de spieren plaats. Spiergroep voor spiergroep valt uiteindelijk uit. Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose gesteld is. De uiteindelijke doodsoorzaak houdt meestal verband met optredende ademhalingsmoeilijkheden. Er zijn ongeveer 1500 mensen in Nederland die deze ziekte hebben en daar komen jaarlijks circa 500 mensen met ALS bij. Helaas sterven er jaarlijks  ook ongeveer 500 mensen doordat er geen medicijn of behandelmethode voor deze onmenselijke, dodelijke ziekte is.


Begin oktober 2010 heb ik nog met de DutchFunSpeeders een weekend op Bad Hoophuizen gesurfd en 2 weken later aan het Grevelingenmeer met de Ool-surfers. Achteraf blijken dat de laatste 2 weekenden te zijn geweest waarin ik mijn grote hobby heb kunnen uitoefenen. Een hobby die 33 jaar eerder begon op een van de eerste Ten Cate Windsurfers tijdens een vakantie in Spanje. Inmiddels kan ik mijn beide handen nauwelijks nog gebruiken en ook mijn benen zijn zodanig verzwakt, dat ik rolstoel gebonden ben. Ik ben nu in bijna alles afhankelijk van anderen; eten, drinken, wassen, aankleden, toiletgang. Mijn spraak gaat hard achteruit en ook de longfunctie neemt af. De eerste slikproblemen doen zich voor, ik heb alvast preventief een PEG-sonde naar mijn maag laten plaatsen. Hierdoor kan ik te zijner tijd op sondevoeding kan overgaan, als het eten niet meer gaat. Ook een afspraak met het Centrum voor Thuisbeademing is reeds gemaakt.

 

 

Windsurfer, DFS teamlid en broer Hans Schoenmaker heeft zich als doel gesteld om de halve Marathon van Eindhoven te lopen als sponsorloop voor ALS. Deze is gepland op 14 oktober maar mogelijk gaat Hans een Marathon eerder zoeken, mocht de situatie van Dick dermate verslechteren, omdat Hans graag wil dat hij dit nog persoonlijk kan meemaken.

 

Enkele leden van het DFS team hebben zich opgeworpen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor deze sponsorloop door Hans. Wil je Hans ook sponsoren voor het nodige onderzoek naar deze ziekte? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Mede vanwege zijn laatste goede Windsurf herinneringen op Bad Hoophuizen biedt het DFS team bij deze aan om Dick Schoenmaker erelid te maken.

 

Lees de verhalen van oa Dick op de website van de stichting ALS en zijn FB pagina.

 

Volg de voorbereidingen op de sponsorloop op de FB pagina van Hans

 

Reacties

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.