dorianTwee weken geleden besloot de ISAF om Kiteboarding als Olympische discipline te kiezen voor 2016 ten koste van Windsurfen.

 

Voor velen kwam dit als verrassing en de discussie daarover is nog in volle gang. We vroegen de huidig Olympisch medaille favoriet Dorian van Rijsselberghe (NED-8) hoe hij hierover denkt.

 

Wat vind jij van het ISAF besluit om Windsurfen te laten vervallen bij de Olympische Spelen van 2016?

Ik vind het een slecht besluit en het nergens op slaan. Dat het kitesurfen Olympisch is geworden was ooit te verwachten, maar dat het ten koste moet gaan van het windsurfen, het meest spectaculaire deel van de Olympische zeilsport, is waardeloos. Voor het Olympisch zeilen is het een groot verlies dat de surfsport niet meer Olympisch is. De diversiteit is weg. Onder het kopje "zeilen" vallen nog steeds veel verouderde boten. Waarom zijn die niet afgevoerd van het programma? Ik kan het nog steeds niet bevatten dat het zo ver heeft kunnen komen.

 

Waarom kwam je zo snel met het bericht dat je na de Olympische Spelen van 2012 op kitesurfen gaat overstappen?

Ik ben niet iemand die gaat kijken naar alle vervelende dingen in het leven, als er een verandering is dan moet ik daarop inspelen. Ik vind het heel sneu voor alle windsurfers die keihard aan het werk waren om ooit naar de Olympische Spelen te gaan. Alle energie die daarin is gestoken door surfers, de coaches en de ouders gaat nu verloren. Doodzonde.

 

Maar ik heb de mazzel dat ik nog naar London 2012 kan en daarna wil ik graag nog een keer naar de Olympische Spelen. Natuurlijk zou het tof zijn om het weer op de RS:X te mogen doen. Ik kan begrijpen dat veel mensen het raar vonden dat ik zo snel naar buiten kwam met het bericht, toch denk ik dat deze mensen kunnen begrijpen dat ik ook gewoon door moet. Als je wordt ontslagen moet je ook opzoek naar nieuw werk, een nieuwe uitdaging zoeken.

 

Hoe beïnvloedt dit jouw voorbereiding op de Olympische Spelen 2012?

Dit beïnvloedt mijn voorbereiding niet. Mijn focus ligt op dit moment 100% op de Spelen. Na de Spelen zal een hoop veranderen. Ik moet dan snel omschakelen en veel tijd steken in het Kiten, om echt goed te worden. Om te beginnen op makkelijke plekken.

 

Ga of kun jij nog actie ondernemen het Windsurfen Olympisch te houden?

Ik doe wat ik kan! Maar het is een machtspel van een oude vastgeroeste trein die weigert toe te geven foute beslissingen te hebben gemaakt. We zijn in de RSX-klasse druk bezig met stemmen verzamelen en de mensen te bereiken die ook echt stemrecht hebben gehad op de desbetreffende vergadering. Ik probeer mijn steentje bij te dragen waar dat kan. Maar ik moet me ook concentreren op de Olympische spelen. Ik ben een topsporter, geen actievoerder.

 

Hoe zie jij de ontwikkeling van het Internationale en Nationale wedstrijdsurfen na dit besluit?

Voor de Olympische RSX-klasse zal het het einde betekenen. Heel jammer juist omdat het een board/zeil is dat speciaal ontworpen is voor de Spelen. Het gaat helemaal nergens meer over met de box rule die ze nu willen hanteren voor het produceren van boards ect. Dan hadden we ook formula of slalom kunnen varen. Hopelijk blijven de andere klassen in de windsurf wereld nog full power door gaan en blijven ze genieten van wat ze kunnen doen.

 

Wat zou je de jeugd windsurfers willen meegeven?

Dit is natuurlijk het vervelendste, alle goede jonge surfers over de hele wereld die net zo als ik droomden van de Olympische Spelen, hun droom valt in duigen. De hele technologische ontwikkeling voor de jeugdwindsurfers wordt nu helemaal anders.

 

Wat ik de jeugd windsurfers zou willen mee geven is, dat wat er ook gebeurt ze moeten blijven genieten. Als je een goede Windsurfer bent dan kun je ook een hoop andere dingen goed. Als je van windsurfen houdt blijf genieten van deze prachtige sport! Als je droom is naar de Olympische Spelen te gaan dan is het misschien tijd om te switchen, maar denk niet dat alles wat je geleerd hebt op het water verloren gaat. Het blijft allemaal hetzelfde spelletje met de wind als grootste factor, als je die kunt lezen maakt het niet uit waar je op staat.

 

Ik wil ook graag heel windsurfend Nederland bedanken voor alle steun die ze me geven. Ik ben altijd super stoked geweest met de positieve reacties en dat ben ik nog steeds.

 

Greatz Dor

 

 

Redactie: Bedankt Dorian voor dit openhartige interview en we wensen je alle succes op de Spelen van deze zomer!

 

Geef ook jouw support aan Dorian op weg naar de komende Olympische Spelen door een bericht op zijn tijdlijn achter te laten.

 

Vind je ook dat dit niet de laatste keer moet zijn dat Windsurfen op de Olympische Spelen te zien is? Teken dan de petitie om het Windsurfen Olympisch te houden!

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.