coen1Na Dorian van Rijsselberghe in 2004 is Nederland weer een wereldkampioen junioren rijker.

De 15-jarige Coen Swijnenburg NED-262 leverde op het Gardameer deze unieke prestatie in de categorie tot 17 jaar. Hij mag zich een jaar Junior Worldchampion Formula Windsurfing noemen.

De omstandigheden op het Gardameer verschilden per dag. Van extreem licht weer en 30 graden de eerste dag tot slechts 14 graden en een dikke 25 knopen op de 4e dag.

Er zijn 7 races gevaren in het prachtige Malcesine aan de oostkust van het Gardameer. De organisatie op het water was prima. Met een grote Nederlandse afvaardiging was er een hoop lol en werden goede prestaties neergezet. Iedereen hielp elkaar met materiaal in en uit het water dragen. Het eten & drinken werd verzorgd en was er overleg over de materiaalkeuzen en zeilgrootte. Prachtig teamwork.

De weg naar de titel (5 dagen racen)

De eerste dag werd er gevaren met extreem licht weer. De eerste heat werd afgebroken. Coen lag op dat moment erg goed met een 5e plaats in de vloot U20 jaar. De 2e en 3e heat konden slechts een paar deelnemers planerend wegvaren. Noch Coen noch de andere Nederlandse deelnemers (Tomas van Zelst en Jordy Vonk) konden de vlagen pakken. De eerste dag werd daarmee een grote teleurstelling met een 19e en 23 plaats overall en slechts een 4e plaats bij de junioren.

De tweede dag waren de omstandigheden perfect. Om 07.30 uur skippersmeeting om 08.00 uur eerste start. Er werden 3 races gevaren. Na een uitstekende start en een prima race werd hij met voorsprong eerste junior en 10e bij de Youth. Door een domme fout kreeg hij een valse start. Dit resultaat telde dus niet mee. Mentaal werd de druk erg hoog omdat hij na de eerste dag wat goed te maken had. Zijn eigen conclusie: "Als ik nu eerste junior kan varen en top 10 bij de youth dan kan dat hierna ook. Dan trek ik deze race maar af." Er volgende nog 2 races en met een 11e en 10e plaats bij de Youth werden de slechte resultaten van de eerste dag gecompenseerd. In de stand na deze 2e dag schuift hij op naar de 1e plaats bij de junioren.

De derde dag waren de omstandigheden extreem. Regen, onweer en te harde wind dwong de organisatie om de deelnemers aan de kant te houden. In de middag zijn er zelfs vlagen gemeten tot 60 knopen.

coen2

De vierde dag leek een kopie van dag 3 te worden. De golven waren in hoogte toegenomen tot bijna 2 meter liepen zeer kort op elkaar. Het was één grote klotsbak. De wind raasde door en het regende pijpenstelen. Voorspelling: het weer zou niet opknappen. Tot het 17 uur werd, de regen stopte en de wind nam wat af. Het race comité stuurde de deelnemers naar buiten. Onder extreme condities, met hoge golven, veel stroming en vlagen tot 30 knopen werden 2 races gevaren. Coen liet zien zich goed aan de omstandigheden aan te kunnen passen en met een 9e en 6e plaats bij de jeugd onder 20 jaar de competitie prima aan te kunnen.

Op de afsluitende dag was de zon weer terug, een mooie bries van 15-20 knopen stond nog 1 race toe. Met een 7e plaats in de race 1 plaats achter Tomas van Zelst kwam zijn leidende positie niet meer in gevaar.

Toekomst?

De slechte start op op de eerste dag en zijn valse start stond een top-10 positie bij de jeugd onder 20 niet toe. Hij wint met grote voorsprong het klassement bij de junioren en Nederland is een wereldkampioen rijker. Een unieke prestaties. Zal dit resultaat een voorbode voor net zo'n mooie carrière als Dorian? We moeten het nog even afwachten.

Overige uitslagen van het WK

De overige uitslagen: 8e plaats Tomas van Zelst (Youth), 4e plaats Pieter Eliens (Masters), 3e plaats Jordy Vonk (Youth). Andrea Vanhoorne kan haar races tussen de Youth finishen. Cobus van der Stel en Jan Witteveen hadden pech met de omstandigheden.

Supporters Joke, Rene, Bruno en Linda aangevuld met Jan en Cobus worden bedankt voor de support.

De volledige einduitslag en foto's zijn op de event website te vinden.

Bron: Roel Swijnenburg