De windvoorspellingen van Luderitz, Namibia staan deze week rood en paars gloeiend. De verwachtingen, van ons wegkwijnende surfers zonder wind achter onze computer, zijn hoog. Pakt Jurjen zijn wereldtitel terug? Laat Martin opnieuw zien dat hij echt hard kan gaan? Of gaan Antoine en Anders toch echt proberen te bewijzen dat zij de beste zijn? Allemaal vragen waar misschien aan het einde van deze dag wel antwoorden op komen!

Op Dinsdag 13 november zijn, zoals 'Bartsurft' in zijn artikel noemt, ons al verschillende records om de oren gevlogen. Jurjen kon vrijdag met trots meedelen dat hij de snelste Nederlander was op de 500 meter met een gemiddelde snelheid van 48,28 knopen.

Maar het plan is om deze maand nog harder te gaan. Jurjen laat op zijn Facebook weten dat hij op dit moment dicht bij de 50 knopen zit, met een snelheid van 49,92 knopen. En een display max van 51,7 knopen (95,7 km/h)! Wie weet wat vandaag nog meer gaat brengen! Ook Antoine komt weer met een geweldige snelheid van 51.69 knopen op 500 meter!

 

 

Een kort intervieuw met Jurjen: (Bron: Facebook

What is your feeling about this channel ?

We need to get used to it... I was not fast enough on the 1st day! I saw and analyzed pics and videos, I discussed about that with my team. What I learnt on the past few days I tested it today and it worked !

 

Is it the 1st time that you race a WSSRC event?

Yes. But I always train on 500m even if on GPS the speed registered is on shorter course.

 

What about the equipment you use ?

Today I used the 44 Starboard speed special I think the 44 in light wind is better, between the gust it keeps going ! Maybe in harder wind it will be also faster, I was trying the 40 custom the day before...

Sail : producton reflex 5.6

I changed and tested a lot : 3 sails, 5 fins, 3 boards and today I found the perfect combination.

 

Do u have a special training ?

3 times a week : Cardio, fitness weight lifting

 

Before taking the run, I am always focusing and concentrating... at least for few seconds






Ook Martin laat van zich horen!
"Allereerst een ongeloofelijk diepe buiging voor de sailrocket crew. Wat een prestatie na vier jaar (of meer?) ploeteren in de woestijn. Echt heel veel respect voor wat zij hebben gedaan. Wij varen overduidelijk ons eigen spelletje en aan de wereldwijde reacties te zien betekent dit event een enorme boost voor het vlakwater windsurfen. Het is minder belangrijk hoe hard wij ten opzichte van de kiters gaan dan te zien hoe ver je kunt komen op een windsurfboard.

 

Jurjen verpulverde zijn eigen record in zijn allereerste run. De wind zou aantrekken en iedereen nam het relaxed op maar hij was vol gefocussed en pakte zijn moment waarmee hij gelijk steeg in achting van de top riders, ook al werd dat niet zo uitgesproken. De baan was super ruim in de ochtend en naar wat ik hoorde van Anders niet representatief voor de andere dagen. Ik pakte in mijn allereerst eerste video run de 47 knopen en was erg blij met dat resultaat. De wind nam snel af en werd zeer vlagerig. Ik had al snel besloten te varen met de set waarmee ik voor de record wil gaan en daar alle tuning op af te stemmen. Ik heb dagen achterstand op de grote namen en hen achterna rennen heeft weinig zin. Ik ben hier voor één ding en na gisteren denk ik dat ik er klaar voor ben als het er echt toe doet. Misschien nog een aantal runs of bij pech een dagje testen en tunen voor de absolute fijn trim (want die heb je hier nodig) maar dan denk ik dat ook ik met de grote namen meevaar. We zullen zien en ik wil niet op zaken vooruitlopen, maar het voelt goed.

 

Een puntje van aandacht is de extreem ruime koers in de ochtend vs de normale koershoek in de middag. Dit verlangt een compleet andere stijl en het is niet één op één zo dat de tijden omhoog springen bij hardere wind ten opzichte van de snelheden die Jurjen en in mindere mate ikzelf neerzetten in de ochtend. Ik probeer stijl aanpassingen te maken door heel diep te zitten maar met een rechte rug. Bij hardere wind kan ik dan verder naar buiten gaan leunen, nu is het nog meer balanceren dan echt full power doortrekken. Ik verwacht dat de Simmer in hakwind mij nog heel veel plezier gaat brengen want het is met afstand het meest softe zeil van alle racezeilen hier. De pull ligt ver voorin wat echt heel goed is. Het is ook frappant hoe hard Zara ging met het zeil. Verder voelde mijn 40 Rockstar, die door Ron is geshaped gelijk na onze voorjaaarstrip naar Luderitz geweldig aan. Het board ligt super los maar je kunt het met de tail zeer makkelijk in het water houden op de follow-up chop die er hier is. De steps geven de nodige support en ook hier geldt denk ik weer dat ik in hakwind een voordeel heb. Dan als laatste de asy vin. Één woord: magistraal. Ik schrijf dit overigens niet om te pluggen, maar om mijn gevoel weer te geven. Alles draait hier om trim, veel meer dan we op de Brace gewend zijn. Heb je die te pakken win je niet één maar gelijk twee of drie knopen.

 

Je moet de schijnbare wind opbouwen in de aanloop en die vasthouden in de run. De NP zeilen werken super goed hier door hun softheid in combinatie met de profieldiepte. Verder zie ik dat Anders in lichtweer duidelijk sneller is dan Antoine maar ook dat Antoine een veel gelocktere vaarstijl heeft dan Anders. Ik verwacht dat Antoine in de big winds het verschil gaat maken. Björn komt de 20e en het wordt interessant om te zien hoe ver hij komt. Er is één aspect aan de Severne zeilen wat ik nog moet zien in überhak en dat is het ademend vermogen. Dat is mijns inziens minder dan bij NP of Simmer. Maar met mannen als Björn en Jurjen heb je wel riders te pakken die ongeloofelijk goed kunnen locken en de drive in het zeil kunnen vasthouden. Het wordt een interessant gevecht. Tussen Jurjen en mijzelf op zijn minst op Nationaal niveau, en voor de grote namen op Internationaal niveau.

 


Jammer dat er niet meer Hollanders zijn hier want velen hadden een goede kans gemaakt. Hetzelfde geldt voor de top Aussies en een aantal Engelsen.

 

Ik voorspel dat het verschil wordt gemaakt in de big winds. Nu is het een "walk in the park" op het kanaal maar zodra de windspeed de boardspeeds gaat inhalen wordt het "hairy". Je wilt in dat geval een board wat trackt, een vin die neutraal blijft en een zeil wat meegeeft anders ben je toast. Zodra we de big day krijgen (misschien de big Wednesday die nu wordt voorspeld) worden de mannen van de jongens gescheiden, mark my words, en iedereen die denkt dat de sprong van hoge veertigers naar vijftigers makkelijk is (want dat gevoel kan je hier krijgen) kan nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Ik weet niet of ik er nu al klaar voor ben, omdat je voor mijn geval één dagje of een dagdeel moet tunen in de echte condities, maar weet wel dat ik er alles aan heb gedaan en 25 jaar aan speedsurf ervaring meeneem voor DE dag. Ik moet dus snel denken en handelen en tegelijkertijd de ontspanning die ik in mij voel vasthouden. Jurjen ziet er verder super uit qua vaarstijl en ik denk dat hij er klaar voor is. We gaan het allemaal meemaken hier."

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.