Rustig aan kwamen rond 10 uur vanmorgen de eerste belangstellende windsurfers bij het beachcentrum van TelstarSurf binnen om de speedclinic van Jurjen van der Noord bij te wonen. TelstarSurf voorzag de belangstellenden van een heerlijk kopje koffie of chocolademelk, waarna Jurjen begon met de clinic.

Al kijkend naar de spullen van Jurjen is een van de eerste vragen die opkomt: Waarom heeft hij slechts 1 trapeze-touwtje, en waarom heeft hij de andere kant van zijn giek versierd met tape? Simpelweg omdat hij in Luderitz maar 1 kant op hoefde te varen, en weer netjes werd terug gebracht op de startplek. De tape diende dan ter bescherming voor zijn giek.

Jurjen had een Serverne Reflex 4 6.2 en een Starboard ISonic Speed Special 44 (Custom) bij zich, om zo duidelijk uitleg te kunnen geven over zijn manier van trimmen. Eerst kwam het zeil aan bod. De Severne Reflex heeft een groot inzet bereik. Jurjen vaart het zeil met een 430 mast. Aangezien Jurjen na veel training toch wel een zwaargewicht genoemd mag worden vaart hij bewust geen korte mast. Hoe korter de mast, hoe softer je zeil. (Fijn voor lichtgewichten).

De Reflex heeft een systeem wat niet veel andere zeilen hebben, dit is het Reflex-systeem. Het Reflex-systeem zorgt er voor dat het laatste deel van de lat geen spanning heeft. Het resultaat is een vergroot inzetbereik, en meer power en controle bij een down-windrun.

 

 

 

 

Jurjen benadrukt dat er tijdens het optuigen van het zeil goed gelet moet worden op de kleine details. Hij controleert zelfs of er geen enkele ruimte meer zit tussen zijn beide masthelften. Ook moet het touw van de verlenger goed zijn, dit garandeert dat je zeil niet losklapt op bijvoorbeeld het wad, en ook gaat het optuigen soepeler. Ook moet na het optuigen gecontroleerd worden of de top niet verdraaid zit. Dit kan gemakkelijk de goede kant op worden geduwd.

Outhaul (de spanning bij de giek) geeft Jurjen bijna niet. Dit is ook een van de punten die het inzetbereik vergroot. Het richtpunt voor de hoeveelheid downhaul (spanning bij de mastverlenger) is het 3e paneel. Jurjen trekt het zeil zo strak, dat de loseleech tot de eerste naad van het 3e paneel komt.

Dan hebben we nog het trimoog en de lattenspanning. Des te hoger je een trimoog pakt, des te meer power het zeil zou moeten krijgen. Volgens Jurjen zit het hoogste trimoog te dicht op de lat, dus deze is af te raden. Een lager trimoog zorgt ervoor dat het zeil open kan twisten. Dit is een aanrader voor de lichtgewicht.

Jurjen heeft samen met Starboard een customboard ontwikkeld. Dit is in een verbazingwekkende korte tijd gedaan: Er is een maand gesproken over de shape, daarna was het board in 1 week klaar! Volgens Jurjen zitten er een paar geheimen in het board die hij absoluut niet wil delen! Zelfs niet wanneer één van de belangstellenden vraagt of er niet 1 geheimpje af kan.

Wel deelt Jurjen de aanpassingen, die aan zijn board gedaan zijn, met ons. Het board is dunner, en de neus is vlakker. De achterkant is versmald en zo is het "nat oppervlak" (deel wat het water raakt tijdens de run) verkleind. Aangezien het op zo`n smal board moeilijk is om op gang te komen is er meer volume gestopt onder de voetbanden. Ook zijn de voetbanden wat naar voren geplaatst, wat voor meer controle zorgt.

Jurjen vertelt dat de plek van de mastbase echt iets is waar je je eigen balans in moet vinden. Hoe verder je de mastbase naar voren zet, hoe meer controle je over je board hebt. Dit gaat dan wel ten koste van de snelheid.

 

Voor Strand Horst is de '44' van Jurjen eigenlijk veel te klein, en niet goed vaarbaar. Dit omdat het Wolderwijd toch nog een redelijke golfslag heeft, en aangezien de neus van het board van Jurjen vlakker is gemaakt, levert dat, in plaats van hard gaan, golfhappen op. De '49' is het kleinste board wat volgens Jurjen op het Wolderwijd nog fijn vaart.

Zijn jas openend zegt Jurjen: "Ook de trim van het lichaam is belangrijk." Dat houdt in: de juiste voeding, veel trainen en minder alcohol drinken. Je totale lichaam moet getraind worden voor een prestatie als deze. Een bezoeker weet te vertellen dat bijvoorbeeld de armspieren in connectie staan met je 'core' (dit is jouw lichaam minus de armen en benen), en dat het belangrijk is om ook je 'core' te trainen, wil je verzuring voorkomen in je onderarmen.

 

 

 

Nadat Jurjen heeft verteld over de trim van zijn zeil, lichaam en board is er ook de mogelijkheid voor de surfers om hun vragen te stellen.

Wie is beter, Björn Dunckerbeck of Antoine Albeau?
Albeau is een goede surfer, een echte detailsurfer. Alles wat iets kan zeggen over de trim of kwaliteit van materiaal schrijft hij op. Björn is niet zo`n detailsurfer, hij tuigt zijn zeil op en gaat. Maar wel zie je een betere techniek terug bij hem.

Hoe kan Lena toch zo dicht in de buurt komen van Sara, ondanks haar 61 kilo?
Lena heeft een hulppakketje op haar rug met gewicht. Op den duur lag ze zelfs op de grond, "bezweken" onder de hoeveelheid lood. Verder is zij een zeer talentvolle surfer.

Wat is je snelheidsgevoel bij 99 km/h?
Het is een bijzonder gevoel! Maar de adrenaline komt niet zo zeer van de snelheid, maar meer van de spanning om binnen het smalle kanaal te blijven varen. De snelheidsbeleving is eigenlijk hetzelfde wanneer je zo`n 65 km/h gaat op de chop van het Wolderwijd.

Waar ga je je het volgend seizoen op richten?
Ik ben nog goed getraind, dus met de conditie lukt het wel. Met Starboard ben ik bezig met het doorontwikkelen van mijn huidige board. Ook ben ik samen met Black Project bezig om een nieuwe vin te ontwikkelen. Het testen is alleen wel lastig in Nederland, aangezien hier vrijwel nooit vergelijkbare omstandigheden zijn met Luderitz.

Je had ook een customzeil bij je, maar toch ging je harder met het productiezeil. Is hier een verklaring voor?
Ja, het custumzeil had dan wel een dieper profiel, en een meer open top, maar was omdat het nog nieuw was erg stug. Verder had ik er natuurlijk nog nooit op gevaren, en dit gaf dan ook geen vertrouwen. Met mijn productiezeil wist ik exact waar ik aan toe was.

Het was een clinic waar we veel te weten zijn gekomen over de manier waarop Jurjen zo`n ontzettend mooie prestatie heeft neergezet. Helaas was er niet voldoende wind om nog samen met Jurjen het water op te gaan. 

De clinic was, naast Starboard/Severne en Jurjen, door TelstarSurf goed verzorgd. We verwachten binnenkort nog meer activiteit op Strand Horst. Binnenkort organiseert Telstar een wedstrijd, waarbij een ronde gemaakt zal worden langs de verschillende eilanden op het Wolderwijd. Dat zal, afhankelijk van de wind, al wind- of kitesurfend of per SUP gaan.

 

Mede mogelijk gemaakt door:
- Starboard
- Serverne
- TelstarSurf
- Jurjen van der Noord


 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.