Sinds afgelopen weekend heeft Nederland er weer twee windsurf kampioenen bij. Coen Swijnenburg was de beste bij de jeugd onder de 17 jaar en Jim van Someren domineerde de jeugd onder de 13 jaar.

De 16-jarige Coen Swijnenburg werd afgelopen weekend kampioen slalom surfen onder de 17 jaar. Het is alweer de tweede wereldtitel die de jonge Brabander behaalt.

De kampioenschappen vonden plaats in het Turkse Alacati. Ruim honderd deelnemers, afkomstig uit achttien landen, gingen vijf dagen lang de strijd met elkaar aan. Swijnenburg wist met zijn uitstekende timing, snelheid en gevoel voor gijpen bij de boei uiteindelijk vijf van de acht ronden op zijn naam te schrijven. Met die prestatie pakt hij opnieuw de wereldtitel en zet hij zijn concurrenten uit Bonaire en Curaçao op de tweede en derde plaats.

Swijnenburg bemachtigde al eerder een wereldtitel. Vorig jaar werd hij kampioen, en zo de beste windsurfer onder de 17 bij het Formula windsurfen onder de 17 jaar. Maar wie denkt dat het de ambitieuze surfer allemaal komt aanwaaien heeft het mis. Om voorbereid naar Turkije af te reizen, heeft hij diverse extra trainingen gevolgd. "Conditie, rompstabiliteit en coördinatie is voor een surfer zó belangrijk. Ik heb veel geleerd van de specifieke trainingen. Tevens was het goed om te trainen met leeftijdsgenoten met een vergelijkbare sportieve ambities. Dat motiveert enorm", vertelt Swijnenburg.

Het plafond is voor de jonge kampioen nog niet bereikt. "Ik ben erg blij, maar ik heb meer doelstellingen voor dit seizoen. Eind augustus ga ik mijn wereldtitel Formula verdedigen in Oostenrijk. Daarnaast wil ik graag Nederlands kampioen worden bij de jeugd tot 20 jaar. Maar eerst even omschakelen naar de Formula, die om een andere techniek en strategie vraagt. Al mag ik gezien mijn prestatie van vorig jaar erop vertrouwen dat ik dat beheers", aldus Swijnenburg.

Ook pakte het 12-jarige Almeerse windsurftalent Jim van Someren (NED-600) afgelopen zaterdag in Alacati (Turkije) de wereldtitel. Dit deed hij op de slalom in de leeftijdscategorie onder de 13 jaar. Het wereldkampioenschap duurde 5 dagen en werd onder zeer sensationele omstandigheden met zeer harde wind gevaren. Jim was overtuigend de sterkste en behaalde zo de wereldtitel.

 
Nadat Jim als kampioen werd gehuldigd mocht hij nog een keer naar het podium. Hij behaalde namelijk naast zijn wereldtitel ook nog een derde plaats in de leeftijdscategorie onder 15 jaar en heeft daarmee vele grote jongens verslagen. Hierna werd hij, zoals gebruikelijk, in het water gegooid.  

 

 

Jim is lid van Windsurfvereniging Almere Centraal, Team Windsurfing4you.nl en is tevens opgenomen in de Nationale Jeugdselectie Bic Techno 293. Jim heeft de NOC*NSF Belofte status voor veelbelovend topsporttalent. 

 


Bron: Watersportverbond

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.