RambocollageKwaliteit, uniek, geen seriewerk, puur custom en designs bespreekbaar. Dat is in het kort Rambo Sails van Edgar Fraiquin.

Velen zullen nog nooit van Edgar Fraiquin gehoord hebben. Daarentegen is hij in het Noorden van het land een bekende in het windsurfwereldje. Hij heeft jarenlang de windsurfzaak "Northshore Windsurfing" gehad. Mede door de ziekte van Parkinson heeft hij de zaak helaas moeten opgeven.

Anno 2013 is Edgar Fraiquin ondanks de ziekte weer met een goede "drive" actief in het surfwereldje. Hij staat geregeld weer op het water en is vaak te vinden bij zeilmakerij Sudwestsurf van Ramses Landman. Dit is tevens de geboorteplaats van Edgar's "juweeltje": Rambo Sails 5,9. Van deze geboorte mocht een bericht op windsurfing.nl natuurlijk niet ontbreken, vandaar dat Windsurfing.nl een interview mocht afnemen met Edgar Rambo Sails.

Windsurfing.nl: Hoe is het idee ontstaan om zelf een wave/freestyle zeil te maken?

Ik ben altijd actief geweest als het gaat om zelfbouw en reparaties, dus een eigen zeil leek me leuk. Wave/freestyle is eigenlijk een naam die staat voor een van alles en nog wat zeil. Ik wilde graag een zeil van rond de 6 m2. Wonend aan het IJsselmeer is dat je meest gebruikte zeil als je 90 kg+ bent. En omdat ik degene ben die er mee vaart was het dus eenvoudig kiezen. Anderzijds werd het ook ingewikkeld, omdat het voor een camberloos zeil met 5 latten best wel weer groot is.

Windsurfing.nl: Wie of wat is je inspiratiebron geweest voor de bijzondere kleurstelling?

Vanwege het Nederland/Rusland jaar heb ik samen met mijn van oorsprong Russische vrouw, een expositie van de door mijn moeder gemaakte kunst in Moskou begeleid. Daardoor kwam ik in contact met het Mondriaan fonds. Dit is het cultureel orgaan als het gaat om uitwisselingsprojecten met het buitenland. Deze geeft ook subsidie en zodoende, terwijl ik rondliep op een expo met werken van Piet Mondriaan, zei ik tegen mijn vrouw: 'als ze mij nou subsidie geven dan maak ik een Mondriaan zeil'.

Als grapje begonnen bleef het in mijn hoofd hangen. Ik zag ook de technische aspecten en voordelen van zo'n ontwerp en zodoende heb ik een klein ontwerp gemaakt met Photoshop.

Geen techniek erin, geen maten, maar gewoon de kleurstelling.

Ramboeersteontwerp

(Eerste schets van het zeil.)

Windsurfing.nl: In het zeil is een logo te zien. Welk dier is het? En wat is de betekenis daarachter?

Ik hou van krachtige namen die ook beeldend neergezet kunnen worden. Het logo is een briesende Ram. Die klaar is om de elementen, wind en golven een koekje van eigen deeg te geven.

Natuurlijk komt de naam ook van actieheld Rambo en zijdelings ook de oude bijnaam van Ramses Landman.
Rambo dus.

Rambosailslogo

Windsurfing.nl: Kunt u een globale beschrijving geven van de stappen die nodig zijn om een zeil te maken?

Uiteraard begint het met het concept wat je wilt maken. Normaal kijk je dan nog niet naar de kleur of iets dergelijks, maar meer de materiaal opbouw, coupe naden en lattenplaatsing. In dit geval moest ik er rekening mee houden dat de latten een bepaalde plaats hebben en je dus met de coupe naden rekening moet houden dat er geen 'waaier' opstelling is.

Je begint met de binnenkant van het zeil, vijf latten is zes panelen. Deze maak je van onderaf. Dit omdat daar de meeste bolling zit en de bovenkant (de bovenste 3 panelen) afhankelijk is van de onderkant. Daarna komen de versterkingen erop. Vervolgens latpockets maken inclusief spansysteem en als laatste de mastslurf. De mastslurf bepaald namelijk ook voor een groot gedeelte hoe het zeil vaart.

Al met al bestaat dit zeil uit ongeveer 300 op maat gemaakte stukjes.

(Coupe naden: deze bepalen de bolling van het zeil)

Windsurfing.nl: Wat voor materialen zijn er gebruikt in dit zeil?

De volgende materialen zijn gebruikt in het zeil: hufterproof monofilm venster, x ply dyneema (drie gewichts varianten), carbon kevlar in twee varanten (uni- en one directional kevlar), uni directional kevlar, high density tefloncoated dacron, insignia tape, tweehonderd meter dubbelzijdige tape en tot slot twee kilometer polyester garen.

Windsurfing.nl: Zeilmerken komen ieder jaar met zogenaamde features, wat het zeil uniek en onderscheidend maakt. Wat zijn de features van dit zeil?

Doordat ik niet op de kosten hoefde te letten kon ik dus exotische materialen en tijdrovende dingen doen. En uniek ten opzichte van andere merken zijn.

·Seam over seam battenpockets:

Geen opgenaaide latpocket, maar de afzonderlijke delen met 5 cm overlap, waardoor de lat dus zuiver in het midden zit en er geen extra latpocket nodig is. Dit kost wel meer tijd en precisie, omdat je de dikte van de lat moet verrekenen in de coupe naad.

·S-shape camberlock:

Een kevlarcarbon strook net voor het diepste punt van de bolling, waardoor de bolling als het zeil vol onder druk staat (overpowered) naar voren wordt getrokken, dus naar het punt waar de minste rek is. Normaal zie je dit alleen bij race zeilen.

·Kevlar patches:

Als kern van de verstevigingen bij de top, onderlijk en uithaler pure kevlar. Kevlar is licht en sterk, maar prijzig materiaal.

·Nonstretch high density luff:

Zeer licht maar rekvast mastslurf materiaal met teflon coating aan de binnenkant.

·Carbon-kevlar exo-skelet:

Naam staat voor het carbon-kevlar frame. Langs de outline en de zogenaamde 'fingerpatches' maken de eigenlijke kern van het zeil, het frame zeg maar, of het skelet.

Rambo-fingerpatches

(Fingerpatches)

Ramboopbouwcarbonkevlarframe

(Opbouw carbon-kevlar Frame)

Rambo-venstertjesshapecamberlock

 Venstertje s-shape camberlock)

Rambotopconstructie

(Top constructie)

Windsurfing.nl: Hoeveel tijd is er in het maken van Rambo Sails 5,9 gaan zitten?

Al met al ongeveer 50 uur. Dit kan sneller, maar het zeil is zonder mal ontstaan. Dit omdat ik wilde zien hoe de bolling zich ontwikkelde in verband met de evenwijdige latposities.

Ongeveer 30-35 uur is wat ik verwacht voor een handgesneden zeil. Ontwerp je het op een computer en laat je de delen op een lasersnijder op maat maken dan kan het in 15/20 uur.

Windsurfing.nl: Wat is het moeilijkste aan het maken van de Rambo Sails geweest?

In het algemeen is het moeilijkste dat je van rechte materialen, een rond, 3 dimensionaal zeil maakt, met een oneindige hoeveelheid variabelen. Dus je neemt wat je uit ervaring weet en probeert met nieuwe ideeën en materiaal gebruik of vorm het bestaande te verbeteren.

Het moeilijkste in dit ontwerp is de mastslurf. Normaal gebruik je daarvoor rekbare stof, zodat het zich iets aanpast en het niet zo nauw steekt met de vorm. Ik heb vanwege het gewicht (besparing van 0,5 kilogram!) een dun soort high density dacron genomen en deze in segmenten op maat gemaakt.

Windsurfing.nl: Welke vaareigenschappen heeft het zeil en onder welke condities komt het zeil het beste tot zijn recht?

Ik heb er nog maar één keer mee gevaren. Er was een buiige Noorden wind 3 tot 6 beaufort. Het waren dus ellendige condities, maar perfect om te ontdekken wat het zeil doet. Als referentie voer er een 75 kg surfer met een 5.4 m2 power wave zeil. Normaal red ik het niet met aanplaneren, maar de Rambo in combinatie met een RDM mast levert echt veel druk en heel veel downforce. Perfect voor controle. In het "onder" en "midden" bereik vaart het zeil perfect met RDM. Het zeil is echter ontworpen op een SDM en dat maakte echt dag en nacht verschil. Ineens is dan de low-end wat minder, maar het zeil voelt dan heel stabiel, veel druk naar voren en lichte druk op de achterste hand.

Ik had een zeil voor ogen wat niet specifiek snel planeert of zwaar overpowered goed werkt, maar in vlagerige omstandigheden altijd lekker vaart. En vooral licht in gewicht! Dat voel je goed als je afgepeigerd met je zeil terug moet lopen.

Rambo-eerstevaartkoud

Windsurfing.nl: Wat kunnen we in de toekomst nog meer gaan verwachten?

Ik ben nu drie week geleden met het zeil begonnen. Gewoon omdat ik dat leuk vond en de zeilmakerij wat rustiger werd, maar doordat er zo enorm op gereageerd is moet ik bedenken hoe er vorm aan te geven. Er hebben zich al wat geïnteresseerden gemeld met uiteenlopende eisen, maar als ik serieus ga rekenen (materiaal en uurloon) dan kom ik toch al snel op 1000 euro voor het Mondriaan zeil. En dan is het nog liefde-oud papier werk... Maar er kunnen natuurlijk ook eenvoudiger en kost effectiever zeilen gemaakt worden.

Interesse gekregen in een rambo sails? In overleg met Edgar kan er een Rambo Sail gemaakt worden. Dit is een uniek zeil in varen en uiterlijk. Als doelgroep ziet Edgar vooral mensen die hun bedrijfslogo in het zeil willen verwerken of mensen die uit de grijze massa willen in vormgeving. De toekomst staat open zolang Edgar dit nog met zijn ziekte kan blijven doen.

Edgar:' Het sterkste punt is denk ik uiteindelijk wel het op de persoon gemaakte vaareigenschappen combineert met een uniek ontwerp.'

We danken Edgar voor het interview en wensen hem een mooie toekomst toe met de Rambo Sails.

Facebook: Edgar Fraiquin
Windsurfing.nl forum: Northshore-surfer

 

reacties button

 

 

 

 

 

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.