Vanuit het Brabantse land bereikten ons berichten dat er iemand zich aan het voorbereiden is om het record 24hrs Distance van Dennis Klaaijsen te gaan verbeteren. Tijd voor Windsurfing.nl om deze persoon eens het hemd van het lijf te vragen over deze plannen...
 
W.nl: Vertel eens wat meer over jezelf, wie ben je, waar kom je vandaan en wat is je surfervaring?
PH: Hi ik ben Patrick Heijmans, 42 jaar uit Den Bosch en consultant bij een softwarebedrijf. Surf sinds mijn 11e en het is nooit meer overgegaan.
Vroeger veel op wave en free-ride spullen gestaan, maar sinds vorig jaar totaly hooked aan slalom. En wauw.. wat een genot.
 
W.nl: Heb je al vaker lange afstanden gesurft?
PH: Jazeker, op mijn vaste spot Brouwersdam/Kabbelaarsbank heb ik vorig jaar vele uren doorgebracht. En flinke afstanden op de teller gezet van tussen de 100 en 200 km.
 
W.nl: Er zijn al diverse recordpogingen gedaan in het verleden. Wat is het doel van jouw poging?
PH: En een hele mooie neergezet vorig jaar! Respect voor de 614 km van Dennis Klaaijsen! Maar mijn doel is natuurlijk om hier toch wel even vet overheen te gaan hè..
Maar serieus, hoe gaaf is het om een uitdaging aan te gaan met je grootste passie. Het zit al jaren in mijn hoofd om iets bijzonders met surfen te doen.
 
Een ander doel is eigenlijk al de voorbereiding van zo’n dergelijke onderneming.
De research, het voorbereiden, partners erbij betrekken, een team samenstellen, het plan bedenken, na te denken over de uiteindelijke uitvoering, slaan we niets over, bezig zijn met de training op de verschillende vlakken etc.
Kortom de voorbereiding, de hele uitwerking en het schrijven van een draaiboek vergt veel tijd, maar is zo leuk om te doen. Dat is al een feestje op zich.
 

W.nl: Waarom denk je het record te kunnen verbreken, wat doe jij anders dan je voorgangers? Hoger uurgemiddelde, langer bij duister doorvaren?

PH: Mijn ervaring is, dat als mijn dieseltje eenmaal gaat lopen... ik het heel lang vol kan houden. Als ik in de juiste flow terecht kom, ben ik niet meer van het water af te slaan. Tijdens een van mijn sessies vorig jaar had ik 200 km binnen 8 uur geklokt. Ik speelde toen nog niet met de gedachten van een record, maar ik was nog niet moe en had nog energie over. Ik moest stoppen omdat het donker werd, maar had nog wel even door willen gaan. Dus... denk ik, als ik toch serieus ga trainen voor een dergelijke poging, me ga focussen om de lastige delen van het record, het record te evenaren er echt wel in zit. En als ik me helemaal kwaad maak, er nog wel overheen kan gaan. ;)

W.nl: Je hebt een goed doel gekoppeld aan deze recordpoging, waarom deze keuze?

PH: Ik vind het leuk om aan mijn uitdaging een goed doel te koppelen. Voor mij een extra stok achter de deur en ik help er mensen mee. Gewoon goed, toch?

 


W.nl: Waarom heb je Spieren voor Spieren gekozen als goed doel?

PH: We zijn opzoek gegaan naar een geschikt doel. Een goeie combi, waarin we mensen helpen, bezig kunnen zijn met onze passie en tevens de surfsport op een mooie manier kunnen profileren. In een uitzending van DWDD van vorig jaar was ik onder de indruk van het gesprek met Louis van Gaal en Coco Huiberts, zij heeft SMA type 2 en is kind-ambassadeur van Spieren voor Spieren. Spieren voor Spieren is geheel gefocust op de inzet van gezonde spieren van sporters voor kinderen met een spierziekte. “Ik zet mijn gezonde spieren in voor kinderen met een spierziekte..” Dit was hem.

De organisatie van Spieren voor Spieren was gelijk enthousiast over mijn plan en de actie was snel aangemaakt op hun site. Zij reikten mij een kind-ambassadeur aan voor mijn actie. Dit werd het leuke 4-jarige manneke, Twan Peeperkorn met de spierziekte van Duchenne. Het toeval treft dat hij ook nog eens uit Den Bosch komt.

Dus Twan ondersteund mijn actie, de opbrengst gaat geheel en rechtstreeks naar Spieren voor Spieren via http://acties.spierenvoorspieren.nl/wet

 

 

W.nl: Waar gaat de poging plaatsvinden, en waarom juist die locatie?

PH: Als locatie wil ik dezelfde locatie gebruiken waar Dennis het record vorig jaar heeft neergezet. Grevelingenmeer, Zonnemaire. Als basiskamp willen we de parkeerplaats gaan gebruiken, nabij de werkhaven. Deze locatie is werkelijk de meest ideale locatie om een dergelijk poging te ondernemen. Centraal gelegen, bij veel wind kun je uitwijken naar de Grevelingendam, waar het doorgaans wat minder hard waait. Bij minder, wijk je uit richting de Brouwerdam.

Maar de grootste reden, van de locatiekeuze zijn natuurlijk de dammetjes midden op het meer en bij Zonnemaire zelf. Waarachter je flink hoge snelheden kunt halen. Bij juiste richting van de wind, zijn zij ideaal om een zo hoog mogelijk uurgemiddelde te bereiken. Waar het uiteindelijk allemaal om draait.

W.nl: Wanneer ga je de recordpoging ondernemen?

PH: Ergens rondom de langste dag van het jaar. Een dag met het langste daglicht. Zodat er zo min mogelijk uren in het donker gesurft hoeft te worden.

Reikhalzend kijk ik ook uit naar 13 juni. Op deze datum valt volle maan. Volle maan staat doorgaans voor weersverandering. Dit zou wel eens gepaard kunnen gaan met veel wind. En meer licht natuurlijk.

W.nl: Welke omstandigheden heb je nodig om een goede poging te kunnen garanderen?

PH: Ik geef de voorkeur aan een stevig windje. Een late voorjaarstorm zou mooi zijn. Een storm zal nooit 24 uur lang duren, maar heeft een aanloop en een uitloop. Hopelijk lang genoeg om veel km’s te kunnen vreten. Het liefst uit de zuid-zuidwesthoek. Zodat ik optimaal van de dammetjes gebruik kan maken.

Het uurgemiddelde moet omhoog te schroeven zijn. Alleen dan kan het slagen. Ik mag niet stil komen te liggen, windgaten zijn funest, ook al vaar ik met NS Warps (die planeren zo lekker lang door ;). Al met al moet het plaatsvinden op een dag met veel wind en vooral ook langdurige wind. Dus dat wordt héél goed mikken naar de perfecte dag.

W.nl: Hoe lang verwacht je onderweg te zijn?

PH: Ik reken en train voor de volle 24 uur. Volgens de regels heb ik 24 uur, dus moet ik er rekening mee houden dat ik de volle 24 uur ga gebruiken. Maar dit zal volledig afhangen van de weersomstandigheden.

 

 

W.nl: Je hebt een eigen Windsurfteam opgericht, wat is het doel van Windsurf Expedition Team?

PH: Alleen gaat me zoiets natuurlijk nooit lukken. Voor een dergelijke actie heb je een team nodig. Mensen die helpen met de voorbereiding, met de organisatie ervan. Er komt namelijk nogal wat bij kijken bij een dergelijke poging.

Samen met mijn surfmaat Bas van der Burgt hebben we Windsurf Expedition Team in het leven gebracht. Om dit soort dingen vanuit een team te regelen en te organiseren.

Gelukkig is Bas ook zo iemand die hier dag en nacht mee bezig kan zijn en een perfectionist is. Het is superleuk om te doen. We laten weinig tot niets aan het toeval over en bereiden het goed voor.

Verder heeft WET geen winstoogmerk. We surfen voor de fun en gaan extreme windsurfuitdagingen aan en verleggen daarbij iedere keer onze grenzen. Vanaf het niveau waar wij vandaan komen. We kunnen een aardig moppie surfen, maar we behoren niet tot de toppers.

Dit levert kennis, ervaring en informatie op. En dit delen we met de wereld. Via social media en onze eigen website. Zo leveren we inspiratie voor amateurwindsurfers en sporters, op een leuke en creatieve manier. “Challenges with a Purpose!”

Kortom met WET willen we laten zien dat je met een goede voorbereiding, de juiste aandacht aan de juiste dingen, laagdrempelig hele leuke spannende dingen in de surfsport kunt doen. En ver kunt komen.

Onze website is van de week de lucht in gegaan. Ziet er vet uit, het adres is: http://www.windsurfexpeditionteam.com/

W.nl: Je hebt heel veel lokale sponsoren gevonden, welke rol spelen zij in het geheel?

PH: Sponsoren horen erbij. Zij maken de uitvoering van de poging mogelijk. We vinden onze opzet, een mooi en puur verhaal. Een verhaal wat een platform biedt voor leuke bedrijven die wel van een uitdaging houden. Door zich te binden aan deze poging, kunnen zij zich op een mooie sportieve manier profileren. We hebben alle middelen voorhanden, zoals website en verschillende social media om onze partners te uiten. Door sponsoren erbij te betrekken, creëren we een breder draagvlak, dan alleen windsurfen. Waarmee we automatisch een groter bereik krijgen voor Spieren voor Spieren. Een win-win situatie dus.

 

We zijn vooral opzoek gegaan naar ondernemers die ons in praktische zin konden helpen. We keken wat we allemaal nodig hadden en hebben contact gezocht met hieraan gerelateerde bedrijven.

 

Zo hebben we een sportschool gevonden waar we dagelijks aan onze conditie kunnen werken. Een voedingswinkel voor een juist voedingsadvies èn de nodige voedingssupplementen. Een fotograaf voor de gave plaatjes. Een sticker bedrijf voor de ontbrekende stickers in de zeilen en natuurlijk mag de lokale surfwinkel en een aantal surfmerken niet ontbreken. Verder nog enkele mkb’s uit de vrienden- en familiehoek, die toch nog met een financiële bijdrage het organiseren wat lichter maakt.

 

Zoals je ziet hebben we een mooie reeks partners gevonden die in het verlengde liggen van ons gedachtengoed. Ieder draagt op zijn of haar manier een steentje bij. Wat het verhaal compleet maakt en zo is het cirkeltje rond. Leuk detail is dat bijna elke ondernemer uit de omgeving van Den Bosch komt. Wat natuurlijk superleuk is. Zo wordt het een klein Bosch feestje. Met al deze bedrijven zijn we heel blij en willen we op voorhand al bedanken voor zijn of haar bijdrage.

 

W.nl: Welke materialen heb je ter beschikking en welk setje hoop je te gaan gebruiken?

PH: Mijn spullen bestaan uit een Fanatic Falcon 145 liter en een aantal JP Slaloms. Een 54, 59 en 68. Voor de zeilen heb ik reeks North Sails Warps, van 5,7 t/m 8,6 m2. Voor een deel beschikbaar gesteld door Surf-& Snowboardshop van Gent en North Sails.

Mijn favoriete setje is mijn JP 59 en de 6,3 m2. Maar de JP 54-er met mijn 5,7 m2 lonkt ook en is ook wel heul aantrekkelijk. Laten we hopen dat het hard genoeg gaat waaien.

 

 

W.nl: Uit welke leden bestaat je crew en wat zijn hun taken?

PH: De crew bestaat zoals gezegd uit mijn beste surfmaat Bas van der Burgt. Hij heeft de belangrijke taak om me 24 uur in de gaten te houden en de hele poging vanaf de kant te coördineren. Hij zal de tijd, de vorderingen en het weer bijhouden. Hij treft voorbereidingen als er een materiaalwissel plaats moet vinden, voorraad drank en de powergelletjes aanvullen en de lampen op de boeien knopen als de schemer invalt. Nee.. hij gaat het nog druk krijgen, die jongen ;)  Gelukkig zijn we goed op elkaar ingespeeld en staan we continu met elkaar in contact met portofoons en telefoon als back-up.

 

Daarnaast zijn er verschillende vrienden en familieleden die zich beschikbaar hebben gesteld om hand en spandiensten te verrichten. Zoals eten koken in de caravan, de vlaggen en de sponsorbanner ophangen en me toegaan juichen vanaf de kant (ook belangrijk).

 

W.nl: Vaart er een rescueboot mee tijdens de poging?

PH: Dat is wel de bedoeling. Safety first hè. Meevaren is niet echt nodig, hij moet standby liggen voor nood en voor hand en spandiensten op het water. Maar eentje regelen is nog lastiger dan we dachten. Na vele lijntjes te hebben uitgezet, kregen we vorige week twee verassende berichten. We mogen een boot lenen van Watersportvereniging Engelermeer en Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland is bereid gevonden ons te ondersteunen met een snelle boot en professionele bemanning.

 

Met een kleine slag om de arm, indien het ze lukt om bemanning voor deze dag in te plannen. Hoe gaaf zou dat zijn. Dit stemt ons goed natuurlijk. De aanwezigheid van een boot geeft een veilig gevoel en is goed voor het zelfvertrouwen. Zodat ik me voor 100% kan focussen op het surfen. We hebben er alle vertrouwen in, dat dit aspect goed gaat komen.

 

 

 

W.nl: Heb je een reserveset standby in geval van materiaalpech?

PH: Dit punt is meegenomen in de voorbereiding, maar tot hoe ver ga je om elk “ramp”-scenario uit te sluiten? We hebben besloten om geen extra, dubbele surfspullen aan te schaffen. Maar te focussen op de ontbrekende onderdelen zoals vinnetje, gewichtsvest, verlichting etc.

Spullen die we nodig achten om deze poging te doen. Het materiaal waar het mee gaat gebeuren is nu aardig op de rit. Ik ben in staat om 24 uur te kunnen knallen en voldoende te anticiperen op de wind en zijn wispelturige veranderingen.

Tja mocht er iets stuk gaat, dan zit er wel een kleine overlap in mijn materiaal. En anders kijk ik mijn surfmaat toch even lief aan en hoop dat ik van hem wat mag lenen. Komt goed.

 

W.nl: Hoe zien je voorbereidingen op deze recordpoging er uit?

PH: Vorig jaar heb ik veel op het water gestaan en al vele km’s gemaakt. Dat was onbedoeld eigenlijk al een hele mooie voorbereiding. Want ik was er nog niet mee bezig, het idee kwam pas deze winter.

Het gebied waar het plaats gaat vinden ken ik door de vele sessies vorig jaar inmiddels aardig goed. Stom toeval trouwens, maar wel leuk om te vermelden. Toen Dennis zijn recordpoging vorig jaar neerzette, was ik daar zelf ook aan het surfen. Zag wel dat er wat gaande was maar had er geen benul van wat. Ik las het later pas. Maar goed, naast het surfen, hang ik al de hele winter aan de gewichten in de sportschool. Waarbij de focus ligt op conditie- en krachttraining. Voor kracht, veel core-stability training met TRX. Voor het uithoudingsvermogen loop ik veel hard. Ik heb de laatste tijd aan aardig wat recreatieve loopjes mee gedaan en me daarop voorbereid. Dus met de conditie zit het wel snor.

W.nl: Hoe ga je navigeren tijdens de donkere uurtjes?

PH: Tja, dat wordt nog wat! Tussen twee boeien is de bedoeling. Hopelijk kan ik gebruik maken van de boeien die er liggen. Maar mocht het zo zijn dat de windrichting verkeerd staat hiervoor, is het team in staat twee boeien uit te zetten. Deze zullen voorzien zijn van verlichting.

Verder heb ik nog een klein schijnwerpertje. Die ik op mijn hoofd of giekkop knoop. Het zal niet veel soelaas brengen, maar beter dan niet zien waar je heen gaat. Om gezien te worden heb ik een toplicht in de mast en een strobe-lamp op mijn rug. Verder hoop ik op volle maan een go te hebben. En weinig bewolking, dat de maan schijnt, nou ja het zonlicht weerkaatst (je snap me wel :) Dat scheelt stukken.

W.nl: Wat verwacht je dat het moeilijkste aspect is tijdens deze recordpoging?

PH: Toch wel het surfen in het donker. Want het zal dan lastig zijn om te anticiperen op de windvlagen. Hier gaan we nog veel op oefenen komende tijd. Verder proberen wakker te blijven hè.. ;)

W.nl: Heb je nog meer windsurfgerelateerde uitdagingen die je wilt gaan doen in de toekomst?

PH: Zo... heb je even? Bas en ik hebben nog zoveel leuke plannen welke we via WET ten uitvoering willen brengen. Natuurlijk willen wij ook proberen om zo hard mogelijk over het water bij Herkingen te knallen en onze speedrecords te verbreken. Daar hebben we zeker een focus liggen. Maar wat dacht je van een relaxte surfvakantie. Nee niet naar een warm land (ja ook), maar met een raceboard of ouwe rondbodem en een tentje bepakt en bezakt, de Friessche meren af te struinen. Das toch lachen.

Of de hele Nederlandse kustlijn af te surfen, bij West –Noordwesten wind. Of misschien doen we onze tocht van vorig jaar nog een keer (goed) over. Toen wilde we van Almere naar Makkum surfen. Maar door onze onervarenheid en de onverwachte gigantische weersverandering zijn we slechts tot Hoorn gekomen. Alles was wel goed georganiseerd en toen hadden we een kleine € 4.000,- euro opgehaald voor het KWF.

De nadruk van onze acties ligt wel een beetje op lange afstanden maken. En het ene idee is wat spectaculairder dan de ander maar na deze recordpoging houdt het wat ons betreft echt niet op!

Ideeën genoeg, waar het bij ons vooral gaat om de lol en plezier hebben in het organiseren ervan. En dat is ons veel waard, we zijn bezig en het houdt ons van de straat ;)

WET en deze wereldrecordpoging zijn powered by:

 

 

Volg Patrick via zijn website en Facebook.

http://www.windsurfexpeditionteam.com/

https://www.facebook.com/pages/Windsurf-Expedition-Team/481010288628574?fref=ts

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.