Ik doe het nog ééén keer… van 1 tot 7 september ga ik meestrijden in het EK Formula in Viganj. 

Vorige week heb ik me ingeschreven. Niet dat ik nou direct Europees kampioen denk te gaan worden. Maar soms is meedoen belangrijker dan winnen. En zeg nou zelf…wat is een titel voor een kampioen nou waard zonder een groot startveld?

Al eerder deed ik aan een dergelijk internationaal evenement mee. De eerste keer in 2011: het WK Formula Yought & Masters in Skive (DK). Het was een fantastische ervaring.  90 deelnemers, spannende wedstrijden, soms pittige omstandigheden, een geweldige organisatie, zowel op het water als aan de wal. Ik werd iets van 54e van de 56 masters. Zo op het oog niet om over naar huis te schrijven. Toch heb ik prima gevaren en veel strijd geleverd. Zoals m’n buurvrouw het zo mooi verwoorde: “Alsof je de hele dag midden in het wielerpeleton hebt gereden en uiteindelijk toch achterin eindigt”. M’n startjes waren in Skive in ieder geval fabuleus.

Het jaar daarop werd het WK Formula Y&M op het Gardameer georganiseerd. Dat verliep voor mij wat minder. Tijdens de eerste race werd mijn board op frontale wijze total loss gevaren. Een Poolse jeugdsurfer, varend downwind over stuurboord, had mij, upwind over bakboord, te laat gezien. Na een gewonnen protest en nog wat ultimatums aan de verzekeringmaatschappij van de tegenpartij kreeg ik de schade uitgekeerd. Wel jammer van m’n evenement. Ik had me er vooraf veel van voorgesteld. Maar ja, ook tegenslagen verwerken hoort bij het wedstrijdsurfen.

En nu, met m’n 58 jaar, trek ik toch nog een keer de stoute schoenen aan: het EK Formula in Kroatië. Waarom? Wel…. de omstandigheden in Viganj zijn voor mij perfect. Lekker warm weer, overwegend een matige wind 3 a 4 Bft, geen hoge golven,  de campings liggen bij de eventsite direct aan het water, beter kan het eigenlijk niet. “Het is alleen erg ver rijden”  vind vooral mij vrouw Harriët. Maar na lang beraad hebben we toch besloten om onze verlate zomervakantie om dit EK Formula heen te bouwen. Na afloop van het evenement gaan we nog andere leuke plekken in Kroatië en Slovenië bekijken. Voor mij is het waarschijnlijk de laatste keer dat ik zo’n surfavontuur onderneem…. maar dat heb ik geloof ik al eens eerder gezegd.

Cobus2

 De redactie van Windsurfing.nl heeft me gevraagd om voor de site wat stukjes over de voorbereidingen en de wedstrijden te schrijven. Dat doe ik graag. Want formula varen is gewoon erg leuk en, in tegenstelling tot wat sommigen beweren, zeker niet moeilijker dan surfen op een slalomboard. 

Hier een link naar de Notice of Race van het EK Formula 2014: http://www.formulawindsurfing.org/nor/192

En hier een link naar een site met veel foto’s  van het WK Formula dat vorig jaar in Viganj werd gevaren: http://bofor.hr/  Casper Bouman (NED-52) werd toen wereldkampioen Formula!

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.