Frank

Frank

zondag, 26 april 2015 16:12

Goud voor Lilian de Geus!

Zondag 26 april heeft de 23-jarige RS:X windsurfster Lilian de Geus goud gepakt op de ISAF Sailing World Cup 2015 te Hyeres. Lilian stond voor de medalrace op kop en wist deze positie, met het winnen van de medalrace, te behouden. Met dit resultaat is zij zeker van de eindzege en hiermee ook zeker van een ticket naar Rio 2016.

Zaterdag 25 april eindigde de Geus (NED-31) in de negende race op een 25e plek, maar gezien dit haar slechtste resultaat was werd dit geschrapt. De laatste twee races voor de medalrace eindige Lilian als negentiende en negende. Met het winnen van de medalrace komt Lilian de Geus uiteindelijk als winnaar uit de bus bij de RS:X-klasse op de ISAF Sailing World Cup Hyeres.

In een niet gepubliceerd interview vroeg Windsurfing.nl aan Lilian de Geus welke doelen zij had voor aankomende periode. Hierop antwoorde ze zich te willen kwalificeren voor de Olympische Spelen 2016 te Rio. Dit was mogelijk door tijdens de World Cup te Hyeres in de top 3 te eindigen. Dit doel heeft Lilian ruim behaald.

Op de vraag wie er meer kans maakt op een gouden medaille in Rio, Dorian of Lilian, antwoorde de Geus: "Ik denk dat wij beiden kans hebben op een Gouden Medaille in Rio. Het zou leuk zijn als dat zou gebeuren."

Lilian, namens Windsurfing.nl, van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat! We wensen je veel succes en geluk toe onderweg naar, en in Rio!

Foto: RICHARD LANGDON/DELTA LLOYD KERNPLOEG

zondag, 26 oktober 2014 11:09

Nederlands Kampioenen Slalom

Op 18 en 19 oktober vond op de Brouwersdam (zeezijde) het Nederlandse Kampioenschap Slalom plaats. Gezien er het gehele jaar nog geen geldige wedstrijden waren gevaren lag de titel tot Nederlands Kampioen Slalom nog helemaal open.

Op zaterdag 18 oktober werden alleen de eerste eliminatie en enkele heats van de tweede eliminatie gevaren. Adri Keet stond op dat moment in de beste positie om de titel te pakken. Op zondag 19 oktober verloor Adri Keet echter deze positie en won Adriaan van Rijsselberghe de titel 'Nederlands Kampioen Slalom Windsurf'.

De 17-jarige Coen Swijnenburg zette een knappe prestatie neer door overall op de achtste plek te eindigen. Hij werd op deze manier Nederlands Jeugd Kampioen Slalom! In de Master categorie won Pieter Eliens.

Uitslagen:

Men
1e: Adriaan van Rijsselberghe
2e: Ingmar Daldorf
3e: Teade de Jong

Youth U 20
1e: Coen Swijnenburg
2e: Peter Mulder
3e: Sam Wennekens

Bron: Fruit to Go Funsporttour


Het IFCA Europees kampioenschap slalom vond al weer enige tijd geleden, 25 tot en met 31 augustus, plaats in Bol (Kroatië). Een surflocatie die bekend staat om zijn helder blauwe water en thermische wind. Surfstel Andrea Vanhoorne en Ingmar Daldorf reisden samen met jonkie Coen Swijnenburg af naar Bol om te strijden voor de Europese titel.

Tijdens het EK viel dat echter tegen, de thermische wind liet vaak lang op zich wachten en was minimaal. Van de 5 wedstrijddagen zijn er 3 met een beetje wind geweest. In die tijd is er slechts één officiële eliminatie afgerond en een tweede gestart tot aan de halve finales. De wind liet het niet toe om de 2de eliminatie af te maken.

De alles bepalende finale voor Ingmar
In die ene finale moest dus alles goed gaan, alles of niets. Al was toen natuurlijk nog niet bekend dat deze race beslissend zou worden. Ingmar deed het goed, met een goede start aan de boot kwam hij als derde aan bij de eerste boei, haalt onderweg nummer 2 in en zit zo vlak achter nummer 1, Enrico Marotti. Ingmar zit op Enrico's hielen maar na elke boei is het hard werken om in plané te blijven. Bij de laatste boei ziet Ingmar een gat en neemt het risico om zich er tussen te werken met een korte gijp, helaas met wat te weinig wind waardoor hij net te lang blijft stil staan waardoor Andrea Ferin hem weer kan inhalen.

Twee Vice Europees kampioenen
Ingmar eindigt in de enige meetellende eliminatie 3de maar wordt toch Vice europeeskampioen. Dit komt doordat de wedstrijdleiding strafpunten toekende aan alle deelnemers die geen correcte of niet leesbare zeilnummers gebruikte. Zo ook Andrea Ferin die één extra strafpunt kreeg wegens onjuiste zeilnummers. Daarmee had hij ook 3 punten en stond hij gelijk met Ingmar, zodus twee vice Europese kampioenen!

Europese titel is binnen voor Andrea
Een womenfleet van 6 dames, officieel dus! Per eliminatie zouden de dame 3 meetellende heats varen. Op vrijdag gingen de dames van start. Andrea begaf zich naar het startgebied maar brak onderweg haar mast. Flink balen, je ziet je heat starten en finishen terwijl je machteloos ligt te zwemmen. Na de reddingsactie moest de tegenslag snel vergeten worden en moest er gefocust worden op de volgende heat. Alles kon nog. Gelukkig werden er die dag nog 3 heats gevaren, die Andrea allemaal met een ruime voorsprong wist te winnen. Na aftrek had onze Belgische diva alleen nog maar 1tjes staan en werd ze als Europees kampioen gekroond!

 

Ook Coen is vice Europees kampioen
Coen Swijnenburg ging als een topper door de voorrondes met de juiste 'starts' en goede snelheid. Net bij de alles bepalende finale, ging de start wat minder maar wist Coen toch nog 2de te worden. Ingmar, Andrea en Coen reisden met z'n drieën af naar dit event, stonden er als team en gingen ook alle drie het podium op. Mooier kan bijna niet. Na het EK slalom reisde de groep nog door naar het EK Formula in Viganj waar Caspar zilver behaalde. Ingmar veroverde de 27e plek, Coen werd 35e (2e in de youth) en Andrea 52e (1e van de vrouwen!)

Resultaten van de Benelux 'ers op het EK slalom:
1ste dame: Andrea Vanhoorne
2de jeugd: Coen Swijnenburg
2de mannen: Ingmar Daldorf
1ste jeugd onder 15: Thomas Broucke

 

Bron: Ingmar Daldorf

vrijdag, 16 mei 2014 18:14

Mondial du Vent 2014

Vanaf 26 april tot en met 4 mei vond op Leucate het evenement 'Mondial du Vent' plaats. Een evenement met een grote variatie aan stijlen zoals freestyle kite- en windsurfen, speed kite- en windsurfen en Stand Up Paddle.

Onderdeel van 'Mondial du Vent' was de PKRA World Tour. Freestyle kiters haalden alles wat er uit de tramontana wind viel te halen om op die manier hoger in het PKRA World Tour klassement te komen. De Franse freestyle windsurfers konden natuurlijk niet achterblijven en gingen verder met hun strijd om de titel van ‘Frans Kampioen’.

Enkele bekende Nederlanders en Belgen, waaronder Jacques van der Hout, Ben van der Steen en Patrick van Hoof zijn naar Zuid-Frankrijk afgereisd om deel te nemen aan het speedgedeelte van dit evenement. Windsurfing.nl vroeg hen naar hun ervaring.

Jacques van der Hout
Windsurfing.nl: Hoe kijk je terug op Mondial du Vent?
Jacques van der Hout"De eerste dag van event was echt super, een krachtige tramontana, echt mijn condities. Stond na de eerste dag dan ook als 2de windsurfer na Antoine Albeau en 4de in algemeen klassement. De volgende dagen zou de wind wat minder sterk zijn en daardoor met tegenzin toch met de wedstrijden mee gedaan. Met deze wind is vrij GPS varen meer richting de waterpomp zoveel leuker, dan kun je veel efficiënter varen en ook de goede vlagen eruit pikken. Nu stond ik met te klein materiaal op de baan, groter materiaal pakken was voor mij geen optie omdat ik geen zin had met slalom materiaal te gaan speedsurfen. Keer op keer als ik bij het begin van de 500 meter baan was aangekomen, had ik niet de vlaag die ik met vrij GPS surfen zeker wel zou hebben gepakt. Het is treintje varen met 60 andere kite- en windsurfers en dan moet je maar net toevallig op het goede moment in de baan komen.
Ik kijk dus met gemengde gevoelens terug op dit evenement. Had zeker gebaald als ik niet had meegedaan en de eerste dag met veel wind en vlak water gemist zou hebben, maar de dagen erna met dat geklungel in marginale omstandigheden was voor mij wel weer de bevestiging waarom ik op een gegeven moment ben gestopt met wedstrijden.
Ik heb zeker 10 jaar samen met Ben van der Steen, Peter Volwater en Pieter Bijl wedstrijden gevaren, dat doe ik al zeker 15 jaar niet meer, maar Ben, Peter en Pieter varen nog altijd mee. Respect voor die gasten dat ze het zo lang blijven volhouden. GPS Speedsurfen is in dat opzicht echt een uitvinding voor mensen die competitief zijn maar geen tijd willen verspillen met het wachten op wind. Uiteindelijk ben ik toch nog 6de geworden, 4de windsurfer. Voor mijn gevoel had er meer in gezeten als ik de heats met minder wind serieuzer had genomen of als er meer wind had gestaan. Volgend jaar doe ik echt alleen weer mee met Mondial du Vent als er een hele harde tramontana staat."

Windsurfing.nl: Je bent de laatste tijd ook op het water te vinden met kitespullen. Heb je ook nog deelgenomen bij het kitegedeelte van de wedstrijd, of lag je focus echt op het windsurfen?
Jacques van der Hout: "Om eerlijk te zijn ben ik nog maar 3 sessies van maximaal een half uur mijn kite speed materiaal op het water geweest. Alle 3 de keren in omstandigheden dat de wind niet sterk genoeg was om te windsurfen. Speedkiten in wedstrijdverband zie ik niet zitten, dan zou ik ook veel vaker moeten trainen en daar ligt mijn focus niet. Ik kite overigens wel geregeld hier op het strand van Ter Heijde vlak bij mijn huis, maar dat is meer freeride/freestyle. Wil eind dit jaar mijn grenzen op windsurf materiaal proberen te verleggen in Luderitz, daar ligt toch meer mijn focus. Deze avontuurlijke reis ga ik combineren met speed windsurfen, vakantie en werk. Dus op de dagen dat het niet hard genoeg waait daar werken vanaf de pc of de regio verkennen en wat meer van de wereld (Namibie en Zuid Afrika) proberen te zien. Verder neem ik een grote kiteset (geen speed) mee om de dagen met wat minder wind toch lekker even het water op te kunnen."

Windsurfing.nl: Wat is voor jou de sleutel tot snelheid?
Jacques van der Hout: "Niet teveel wisselen van materiaal! Vaar al 25 jaar met NeilPryde, ken de tuigages dus van binnen en van buiten. Op mijn record board, de JP Speed 45 Pro Edition, kan ik lezen en schrijven omdat dit board al 4 jaar niet is veranderd. We zouden niet weten hoe we het board sneller zouden moeten maken. Qua vinnen heb ik wel een grote sprong gemaakt dankzij Z-fins en Hans Kreisel. Sinds ik met die vinnen vaar schieten mijn snelheden eindelijk weer omhoog. Had de strijd met Hans al opgegeven, ik ben 41 en hij pas 27, dus op een gegeven moment moet je je erbij neerleggen dat de jeugd de toekomst heeft. Maar sinds ik dezelfde vinnen als Hans gebruik kan ik hem weer redelijk bijhouden of voorblijven.
Ik denk dat Hans en ik elkaar tot hogere snelheden pushen, op 24 januari voeren we beide record snelheden in La Franqui, puur omdat we elkaar pushen en dan ook iets meer risico nemen. De dag voor Mondial du Vent en de dag erna waren er identieke omstandigheden maar toch vaar ik gemiddeld 2 tot 3 km/h langzamer dan op 24 januari, puur omdat er niemand bij was waar ik het eventueel tegen af zou moeten leggen. De echte sleutel tot snelheid zit hem in kleine details die niet algemeen gelden, Hans en ik varen met identiek materiaal maar een totaal verschillende trim."

Ben van der Steen
Windsurfing.nl: Hoe heb je Modial du Vent ervaren?
Ben van der Steen: "Goed speed event, ik heb er verder weinig van mee gekregen want we zaten een dikke 2 kilometer van het dorp af met de speed. Het was best zwaar om 3 speed rondes per dag af te ronden maar weer een goede les."

Windsurfing.nl: Je surft veel PWA-wedstrijden, hoe is het dan om op een evenement zoals Mondial du Vent te varen?
Ben van der Steen:"Speed is heel wat anders dan slalom en dat heb ik geweten ook. Ik had al een hele tijd geen speed meer gevaren en had mijn boards 2 dagen voor de wedstrijd ontvangen. Dus, het was nog niet helemaal in tune met mijn speed spul. Met vinnen wist ik ook niet precies wat ik moest gebruiken dus ik was eigenlijk meer aan het testen dan speed varen, maar was toch leuk."

Windsurfing.nl: Wat is voor jou de sleutel tot snelheid?
Ben van der Steen:"De sleutel tot snelheid is een goed getuned setje voor de gegeven omstandigheden."

Patrick van Hoof
Windsurfing.nl: Je hebt tijdens Mondial du Vent een vervelende blessure opgelopen, hoe kwam dat? En hoe gaat het nu met je?
Patrick van Hoof:"Dit was een zeer spijtig voorval, je vliegt met hoge snelheden over het water en dan gebeurt er niets. Maar tijdens een gijp, na de finish, haak ik met m'n trapeze terug in de trapeze touwtjes, met als gevolg een zware crash. Even heb ik m'n hoofd in het water gehouden om het bewustzijn niet te verliezen. Hierdoor dacht men dat ik bewusteloos in het water lag en aan het verdrinken was. Met als gevolg dat er paniek ontstond en dat een paar surfers in het water sprongen om me te "redden". Ik heb nog 2 runs kunnen doen, maar de pijn was niet meer te harden. Daarna naar het hospitaal gereden en het verdikt was zwaar, 1 gebroken en 4 gekneusde ribben. Toen wist ik dat het Mondial du Vent voor mij voorbij was, want met een gebroken rib riskeer je longperforatie, wat zeer gevaarlijk en zelfs dodelijk kan zijn. Nu 17 dagen later gaat het al veel beter. Ik hoop binnen 10 dagen terug het water op te kunnen."


Windsurfing.nl: Je hebt Mondial du Vent vooral vanaf de kant moeten bekijken, hoe zou je het evenement beschrijven?
Patrick van Hoof: "Mondial du Vent is op verschillende punten een buitenbeentje. Voor zover ik weet is het op dit ogenblik nog de enige internationale speedwedstrijd over 500m en surfers en kiters samen is al helemaal uitzonderlijk.
Als windsurfer is het verdomd moeilijk om samen met een kiter te varen. Zij kunnen bijna stilstaan in de aanloopzone, wat als windsurfer uiteraard onmogelijk is met een speedboardje. Fysiek is het ook een zeer zware wedstrijd. Bijna alle dagen werden er 3 heats gevaren en de laatste dag dat ik ging kijken zat bijna elke kiter en windsurfer er fysisch doorheen. Voor de rest is het een super fijne sfeer, veel volk dat komt kijken en dit alles op één van de mooiste locaties van de wereld."

Windsurfing.nl: Wat is voor jou de sleutel tot snelheid?
Patrick van Hoof: "Hierover kunnen we enkele bladzijden vullen. :) Maar het belangrijkste is je materiaal goed kennen, weten welke vin bij welk board hoort in diverse omstandigheden. Aandacht voor je materiaal hebben en zorgen dat alles mooi getuned is. Dat zijn de belangrijkste punten."
---
In het speedsurfen zijn helaas maar weinig vrouwen vertegenwoordigd. In Luderitz zagen we toppers zoals Lena Erdil en Zara Davis voorbij komen, maar daar bleef het dan ook bij. Op Mondial du Vent deden acht dames mee met de speedwedstrijd. Een van deze dames was de 21-jarige Estelle Barre. Windsurfing.nl vroeg haar naar haar sleutel tot snelheid.

Estelle Barre: "Het is van belang om in het bezit te zijn van goed speedsurfmateriaal. Ik had het geluk de beschikking te hebben over de nieuwe Fanatic Falcon Speed 2015. De sleutel tot snelheid is het niet aarzelen tijdens je run. Ook is het van belang om gezond te eten en lekker in je vel te zitten. Wanneer je speedervaring hebt, kan je je runs goed timen en is het niet nodig om veel runs te maken. Het is wel geluk hebben tijdens je run, een goede windvlaag kan je de wedstrijd doen winnen."

Bronnen: 
Mondial du Vent
Christian Laubaney (pictures) 

 

donderdag, 20 maart 2014 22:30

Attitude Sails 2014/2015


De laatste weken rommelde het al weer in windsurfland. Er werd gesproken over een nieuw zeilenmerk wat de naam 'Attitude Sails' zou moeten dragen. Vandaag is het officieel geworden. 'The Attitude Sails Team' zegt met trots hun nieuwe zeilenmerk te lanceren.

Het gloednieuwe zeilenmerk biedt een reeks van vijf verschillende modellen zeilen: Global Wave, Freestyle Wave, Freeride, Freerace en FreeSlam. Attitude Sails zegt zich te onderscheiden van veel andere merken omdat de ontwikkeling van de zeilen gericht is op de wensen van de grootste groep windsurfers; de recreanten.

Het resultaat van de juist gestelde vragen, het juiste team en de juiste visie uit zich in een doelgericht en beknopt zeilassortiment met alles wat een zeil nodig heeft. Een makkelijk te trimmen zeil met een groot windbereik en een duurzaamheid waar je 'U' tegen zegt. Als klap op de vuurpijl wordt natuurlijk ook een enorme dosis 'Attitude' belooft.

Het zeilenmerk wat is ontwikkeld onder het dak van Equipe Trading B.V., bekend van de ontwikkeling van Unifiber, belooft de gepresenteerde lijn voor tenminste twee jaar te behouden. Kopers kunnen er zeker van zijn dat er hoogwaardige materialen worden gebruikt wat resulteert in duurzaamheid en goede prestaties.

Bron: Attitude Sails



In de mooie "Golf de Roses" werd van 17 tot 21 juni het wereldkampioenschap Slalom gevaren. Veel surfers van verschillende leeftijden deden mee in de strijd voor de titel 'wereldkampioen'.

Ook was Jim van Someren, samen met team Windsurfing4you, afgereisd naar Roses om de strijd aan te gaan met zijn leeftijdsgenoten in de groep U-15. Jim van Someren liet zien dat hij de beste was in zijn leeftijdsgroep!

Windsurfing.nl vroeg Jim naar zijn ervaring.

-----
Windsurfing.nl
: Hoe heb je het WK ervaren?
Jim van Someren: "Roses in Spanje is een prachtige locatie. Normaal gesproken is er in de middag een stabiele thermische wind van zee die tussen de 15 en 20 knopen waait. Ook waait er soms de Tramontana, een aflandige wind die uit de bergen komt en wel tot 40 knopen kan blazen.

Vlak voor het event waaide de Tramontana best flink, maar tijdens de eerste twee dagen van het event was de wind onvoldoende. Op de derde dag konden we racen, maar de wind varieerde tussen de 11 en de 15 knopen. Het was moeilijk om de juiste set te kiezen. In overleg met mijn slalom coach Tjitse Spitse heb ik besloten om groot te gaan varen vanwege de windgaten in de baan en het feit dat U-15, U-17 en U-20 gelijktijdig moesten starten. Er stonden dus jongens met 8.6 in mijn heat en ik koos voor 7.8 om genoeg power te hebben bij de start en na de gijp.


Dit was een goede keuze en ik miste op een haar na de silver-final. Maar ik was duidelijk de snelste in de U-15 fleet. En toen ging het even helemaal mis. De race director startte na heat 6 meteen door met de bronze-final (heat 9). Ik dacht dat eerst nog heat 7 en 8 gevaren zouden worden en voer weg van de startboot. Uit mijn ooghoeken zag ik de start van mijn heat maar ik was helaas ruim twee minuten te laat bij de start. Ik verloor kansloos van mijn directe concurrent Simon Sousa uit Peru. Ik baalde hier vreselijk van, maar ik had niet goed opgelet bij de skippers meeting. Ik wist echter dat mijn speed goed zat en in de volgende eliminatie kon ik de concurrentie op flinke achterstand zetten. Ik stond toen tweede overall.



De volgende dag konden we gelukkig nog een eliminatie varen waardoor ik de eerste kon aftrekken. Ik vast vastbesloten om alles op alles te zetten en koos voor de 7.0 op de 100 liter. Met de dunne wind was dit een grote gok, maar ik kan goed pompen en wist mijn board steeds in plane te houden. Deze set was wel een hele goede combinatie voor mij want ook de derde eliminatie wist ik te winnen. Hierdoor klom ik naar de eerste plaats. Na mijn final werd de eliminatie afgebroken voor de andere fleets, maar mijn resultaat bleef staan.

Op de vijfde en laatste dag kon nog wel worden geraced om de eliminatie af te maken, maar er was onvoldoende tijd voor een nieuwe 4e eliminatie. Ik bleef dus eerste en veroverde mijn tweede WK titel."

Windsurfing.nl: Op welke manier heb jij je op het WK voorbereid?
Jim van Someren: "Ik heb dit jaar relatief weinig slalom gevaren. Ik zit in Techno selectie en maak dus relatief veel vaaruren, maar heb daardoor wel minder gelegenheid om specifiek op slalom te trainen. In de winter heb ik nog wel goed slalom kunnen trainen op Bonaire. Hier heb ik hard gewerkt om mijn gijpen door te planeren. Gelukkig ging nu mijn coach Tjitse mee naar het WK en in de drie dagen voor het WK hebben we samen alle tuning goed voor elkaar gekregen. Mijn setjes van Patrik Diethelm met Loft Sails waren gewoon super. Dit was een erg belangrijk onderdeel van mijn voorbereiding."

Windsurfing.nl: Wat maakt jou beter dan de rest van je leeftijdsgenoten?
Jim van Someren: "Ik vind het best lastig om te zeggen dat ik beter ben, maar als je twee keer wereldkampioen wordt ben je wel goed bezig. Ik heb veel voordeel van mijn Techno training. Verder train ik ook in de wintermaanden in het buitenland. Bovendien heb ik geweldige sponsors die mij helpen om hard te gaan. Ik wordt ondersteund door Patrik Diethelm Boards, Loft Sails en natuurlijk Windsurfing4you. Zoals Tjitse altijd zegt: het materiaal moet goed in orde zijn, maar het is altijd het poppetje dat het verschil maakt. Dat is natuurlijk zo, maar zonder de juiste materialen en de juiste tuning kom je in top van de slalom niet mee en ik ben dankbaar voor alle ondersteuning die ik krijg."

Windsurfing.nl: Wat heb je nog meer op de planning staan?
Jim van Someren: "Ik ga nu even gas terug nemen en me dan voorbereiden op het WK Techno in Brest. Hier komen ruim 100 jeugdsurfers aan de start in de onder de 15 klasse en de concurrentie is erg sterk. Ik heb nog twee jaar te gaan in de U-15 fleet van deze jeugd olympische klasse. In Brest ga ik voor een top-10 klassering. In 2015 wil ik op het podium staan bij de U-15 jongens. En natuurlijk weer mee doen aan het WK Slalom. Maar ik ga er van uit dat de tegenstand steeds sterker wordt, dus zal ik hard moeten blijven trainen om vooraan te blijven varen."

Windsurfing.nl: Wat zou jij willen zeggen tegen de jongens en meiden die ook graag goed willen worden in windsurfen?
Jim van Someren: "Ik zou zeggen dat lid worden van een goede windsurfvereniging belangrijk is zodat je samen met andere jongens en meiden kan varen. Je maakt namelijk elkaar beter. Ik ben zelf lid van Almere Centraal. En als je wedstrijden varen leuk vindt is de Techno klasse een hele goede leerschool, ook om later andere disciplines te varen zoals Slalom of Formula. Een goede coach is ook heel erg belangrijk. Op een gegeven moment kom je alleen namelijk niet verder. Als je geen wedstrijden wilt varen is plezier en veel vaaruren erg belangrijk. En je moet altijd door zetten. Ik heb jarenlang achter de grote jongens aangevaren, maar ik heb altijd doorgezet. Er komt dan een dag dat je zelf voorop gaat varen!"

Windsurfing.nl: Jim, hartelijk bedankt voor je mooie verhaal en heel erg veel succes toegewenst in de voorbereiding op het WK Techno.
-----

Tijdens het WK wist Pieter Eliens de 5e plek te bemachtigen in de Master groep en behaalde Coen Swijnenburg de 9e plek in de U-20 groep. Sam Wennekes werd 7e in de U-17 groep.

Bron:
Jim van Someren

dinsdag, 11 februari 2014 18:27

Thomas Traversa 'RBSC Champion'

Inmiddels zijn er drie 'Missions' van de Red Bull Storm Chase achter de rug. Een jacht op de meest ruige stormen in de wereld. In totaal hebben er drie 'Missions' plaats gevonden. Dit in Brandon Bay (Ierland), Marrawah (Tasmanië) en Cornwall (Verenigd Koninkrijk). Na een afvalrace wist Thomas Traversa zich in de laatste missie te kronen tot 'Red Bull Storm Chase Champion'!

Mission 1 startte met 10 personen, onder wie bekende namen zoals Robby Swift en Josh Angulo. Deze goede surfers bleken het in deze wedstrijd echter af te moeten leggen tegen Thomas Traversa, Marcilio Browne, Leon Jamaer en Dany Bruch die 8 en 9 februari de derde 'Mission' op twee locaties in de St. Ives Bay volbrachten.

Traversa, die bekend staat om zijn rustige houding op de kant, liet tijdens deze missie zijn kwaliteiten zien en werd eerste. Browne eindigde uiteindelijk tweede, Jamaer derde en Bruch vierde.

"Traversa is a calm quiet personality, but out on the water he is simply fearless and lets his sailing do all his talking."

De reactie van Thomas Traversa: "I feel super happy to win this – even happier than when I won the PWA Worldcup in Denmark and, yeah, especially to show what I can do in big, gnarly conditions because, for me, that’s really why I windsurf, so to be here in Cornwall and to have visited Tasmania and Ireland with these amazing riders is a privilege.“

Mission 1:
 
Mission 2: 
 

 

Bronnen:
Red Bull
Red Bull Storm Chase
WSTVNL

maandag, 09 december 2013 10:13

Philip Köster terug naar Severne!

Het leek er de laatste tijd al op dat er iets ging gebeuren in de windsurfwereld. Na een bericht op de website van the Professional Windsurfers Association, kunnen we er zeker van zijn dat Philip Köster zijn vertrouwde merk Neilpryde verlaat, en vanaf nu de golven gaat trotseren met Severne.

4windsurf.it meldt dat Philip zich op dit moment in West-Australië bevindt om hier verschillende zeilen te testen. Ook werkt hij hier samen met het R&D team. Een nieuwe move van Philip Köster!

The PWA interviewde Philip Köster. 


PWA
: How was 2013 overall for you? Highlight? Hardest part?
Philip Köster: "I had a very good year with a lot of windy training days, awesome competitions and full of media working, TV spots and more. I was travelling for the first time to Fiji in my life and made a trip to Florida and met nice people there. I learned a lot in this year. The hardest part was definitely not losing the title but not to compete in physically good conditions was the worse thing for me."

PWA: In Maui you were suffering from a staph infection, are you fully recovered now?
Philip Köster: "Yes, it took a long time, but I am ok now."

PWA: What have you been up to since Maui?
Philip Köster: "I was in Maui 2 weeks, in bed recovering from the infection, then surfing, windsurfing and a trip to Cocoa Beach Florida and now I am in Oz to test sails and boards."

PWA: It was recently announced that you will be leaving NeilPryde? How long had you been on NeilPryde and how do you feel about moving to another brand?
Philip Köster: "Yes I am leaving NeilPryde. We had a very good time together for about 5 years I guess, but I am still only 19 years old, i'd like to make other experiences as well, trying more stuff out and start developing sails. The new sails are powerful and super light so it will be interesting where they are going to take me, it's just great to sail with something different."

PWA: There's been a lot of speculation about who who you might be joining, can you end the speculation and reveal which sails you will be sailing on next year?
Philip Köster: "I will be sailing with Severne Sails, matching great with my boards."



"Yes, Philip will be on Blades , he loves them :)"


Bronnen:
PWA
4windsurf.it






 

donderdag, 24 oktober 2013 16:07

De 'Hotrod' van Select


Select wilde een nieuwe vin op de markt brengen, die de voordelen van 'ease of sailing' combineert met de efficiency van de Crossfire en Caspar speed series. Select riep daarbij de hulp in van Peter de Wit en Caspar Verhaagen, die vervolgens de Hotrod ontwierpen.

De belangrijkste doelstelling was om een nieuwe speedvin te ontwikkelen die nog eenvoudiger inzetbaar moest zijn dan de Crossfire. Met name bij condities waar een widebase vin het goed doet en een high aspect vin (bijvoorbeeld de Crossfire) het moeilijk krijgt. De best of 'both worlds' dus. De Hotrod outline en het profiel zijn van kort naar lang: geoptimaliseerd voor het doel en de condities. De Hotrod is geschikt voor iedereen die hard wil gaan, van beginnende speedsurfer tot pro. Select was dan ook meteen enthousiast bij het zien van de eerste ontwerpen, en zag de enorme potentie van de nieuwe vin.

Peter de Wit: "'Easy going' en 'well behaved' vormen de uitgangspunten bij deze nieuwe speedvin van Select. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om echt hard te gaan. Deze vin levert altijd de performance die bij de condities past, bij welke snelheid, watercondities en koers je ook vaart. De Hotrod combineert het comfort van een widebase en de power en efficiency van een high aspect vin. Daarbij was ik erg blij met de inzetbaarheid van de totale range; de vin blijkt in de vele tests voor een groot publiek een top performer."

Caspar Verhaagen: "Simpelweg een widebase maken vonden we geen optie, omdat het rendement van een widebase gewoon slecht is. Je geeft dan teveel potentiële snelheid weg. De Hotrod heeft de unieke eigenschappen van een widebase en high aspect vin in zich, zonder concessies te doen aan de basismodellen. Select kan nu ook vinnen uit uniek materiaal frezen, dit geeft een paar extra variabelen, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. In de testfase kregen we zonder uitzondering positieve feedback van (speed-) surfers, zowel in het extreme high speedbereik op vlak water als op typische binnenmeer chop."

De Hotrod highlights:
1. De maatkeuze is veel minder kritisch dan bij high aspect vinnen
2. Duidelijk gemakkelijker "op" de vin te varen dan alle geteste vinnen in dezelfde lengte
3. Op "just planing" lage snelheid extreem goed te controleren
4. Extreem snel op een halve wind-koers en kan enorm goed overweg met de extreme power die bij halve wind-varen vrij komt.
5. Vliegen over de chop is duidelijk beter te controleren


"De speedvin die alle andere speedvinnen overbodig maakt."

Bron: Caspar Verhaagen

zondag, 20 oktober 2013 09:22

Winnaar WSNLFOTO - Hendrik Jan Hoving

Hendrik Jan Hoving wint de 'Je tofste surffoto' wedstrijd 2013 met maar liefst 61 likes voor zijn foto! Hendrik Jan, gefeliciteerd!

Hendrik Jan verdient met zijn foto twee weken lang een mooi plekje op de voorpagina van Windsurfing.nl. De overige ingezonden foto`s zijn hier over twee weken ook zichtbaar!

Pagina 1 van 5

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.