Start van de Texelrace 2004Martijn van Deth, gewend aan dit soort omstandigheden vloog er vandoor en nam tot aan de vuurtoren (Noordpunt van Texel) een grote voorsprong. Op dat moment vond er achterin het veld een zware slijtage slag plaats. Halverwege de wedstrijd bestond het veld toen nog uit 18 deelnemers. Voorin nam Ron Ruiter de koppositie over gevolgd door ben van Steen en Martijn van Deth, die in moest leveren door dat hij een andere boardkeus had gemaakt.
Op het wad bleek de wind te zijn toegenomen waardoor er uiteindelijk nog maar 6 deelnemers in de strijd lagen. De rest van de surfers werd door de veiligheidsboten van het water gehaald. Ben van de Steen en Ron Ruiter hebben op het wad verschillende keren van koppositie gewisseld. Door materiaal problemen moest Ben van der Steen Ron Ruiter voor laten gaan. Het zwaarste deel moest toen nog komen. In de luwte van de zandplaat de Razende Bol (tussen Texel en Den Helder) kregen de overgebleven deelnemers te maken met zware deining en nog meer toenemende wind.
Ron Ruiter, gevolgd door een sterk terugkomende Ben van der Steen, kon met één minuut voorsprong op zijn laatste krachten als eerste finishen bij Paal 9. Opgewacht door een grote menigte, legde hij de laatste meters af op het strand.
Voor Ron Ruiter was dit de eerste keer dat hij De texel Race als winnaar aflegde. In de jaren daarvoor zat hij altijd bij de eerste drie. Grote verrassing was Klaas Jan van der Vis, de Texelse deelnemer. Hij wist zeer verdienstelijk als 5e te eindigen. De Texel Race staat bekend als de zwaarste windsurf marathon in Europa. Afgelopen zaterdag heeft het die naam zeker waar gemaakt.

Uitslag
1. Ron Ruiter (2.47.16 uur)
2. Ben van der Steen (2.48.44 uur)
3. Martijn van Deth (2.59.24 uur)
4. Andri Keet (3.15.00 uur)
5. Klaas jan van der Vis (3.20.10 uur)
6. Stefan Gideonse (3.23.21 uur)

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.