Tijdens een persconferentie in Den Haag maakte de afdeling Topzeilen van het Watersportverbond de vernieuwde Delta Lloyd kernploeg bekend.

"Nederland kan een groot zeilland worden" zeiden bobo’s van het Watersportverbond na de Olympische Spelen van 2008. Iets meer dan een jaar later werden in Scheveningen de plannen gepresenteerd die aan die uitspraak invulling moeten gaan geven.

Hoger en harder

Hoofd Topzeilen Hessel Everste stak van wal met een analyse van de medaillespiegel van 1996 tot op heden. “Gestaag stijgt Nederland als zeilland. Een plaats bij de top acht landen is een feit. Over de laatste drie jaar zijn de resultaten zelfs beter dan dat. Nederland staat gemiddeld op een vijfde plaats, gemeten naar resultaten op WK’s en Olympische spelen. Het gaat naar verwachting goed, maar het kan hoger en harder,” aldus Evertse.

Bouscholte technisch directeur
Evertse introduceerde vervolgens Hans Bouscholte als technisch directeur van het Watersportverbond. Evertse zei over Bouscholtes aanstelling: “We hebben een ploeg die bestaat uit 18 topzeilers in 6 verschillende Olympische klassen begeleid door 7 coaches en een medische staf. Daarnaast hebben we een talentploeg met zo’n dertig zeilers en coaches. Dus dat vergt nogal wat afstemming en daarvoor hebben we Hans Bouscholte aangetrokken als technisch directeur. Lange termijn beleid, kennisuitwisseling, innovatie, efficiency en afstemming staan op zijn agenda”.

Coachgestuurde programma's
Bouscholte (46) uit Knokke België is verguld met zijn nieuwe functie. “Het Watersportverbond heeft echt wat neergezet. Er zit heel veel kwaliteit in deze ploeg, zowel bij de coaches als de zeilers. Daar draait het om. Ik ben net nieuw maar kan wel zeggen dat ik de visie, het beleid en de plannen zoals die nu zijn neergezet deel. De zeilers moeten het doen in coachgestuurde programma’s. Verder heb ik een paar ideeën maar ik ga eerst de aankomende maanden met de hulp van Jacco en Hessel observeren, analyseren en opmerkzaam zijn.”

Uitgebreide Delta Lloyd Kernploeg
Jacco Koops, tot op heden plaatsvervangend hoofdcoach, stelde de uitgebreide Delta Lloyd Kernploeg voor. “Ik ben er erg trots op dat ik deze grote ploeg van topzeilers mag voorstellen. Dit is een bijzonder moment.” Koops gaf tevens aan vanaf nu weer alleen kernploegcoach 470 te zijn. Koops had verder ook de eer om Maurice Paardenkooper voor te stellen als nieuwe kernploegcoach van het matchracen bij de dames. Daarnaast stelde Koops ook Jaap Zielhuis voor als nieuwe kernploegcoach in de Laser klasse.

Windsurfer Casper Bouman neemt een jaar afstand van het internationale windsurfen. 'Onze ambities en doelstellingen komen voorlopig niet overeen met die van hem', zei bondscoach Jacco Koops. "In de zomer van 2010 gaan we weer in gesprek met Casper. Dan kijken we of hij nog voor Londen 2012 in aanmerking kan komen." Bouman wil zich de komende tijd bezighouden met zijn studie en andere disciplines in het windsurfen.

De volledige Delta Lloyd Kernploeg:
RS:X Windsurfen Dorian van Rijsselberge (20), Texel 470 Dames Lobke Berkhout (28), Zwaag & Lisa Westerhof (27), Scheveningen Margriet Fokkema (23), Utrecht & Marieke Jongens (22), Spanbroek 470 Heren Sven Coster (30), Amsterdam & Kalle Coster (27), Amsterdam Steven le Fevre (22), Haarlem & Steven Krol (22), Leiden Laser radial Marit Bouwmeester (21), Scheveningen Laser standard Marc de Haas (30), Amsterdam Roelof Bouwmeester (24), Wartena Gijs Pelt (20), Rotterdam Match racen Annemieke Bes (31), Medemblik Brechtje van der Werf (29), Sneek Renee Groeneveld (23), Amsterdam Mandy Mulder (22), Scheveningen Mijke Lievens (26), Delft Kernploeg coaches Dick Coster (470) Jacco Koops (470) Mark Littlejohn (Laser radial) Maurice Paardenkooper (Matchracen) Daniel Smith (470) Jaap Zielhuis (Laser) Aaron McIntosh (RS:X)

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.