Column - Gisteren was de spannende dag. De zenuwen gierden door de lichamen van de zes dames in de RS:X selectie van het Watersportverbond. Enkele maanden terug ging het Watersportverbond van start met een uniek project voor windsurfende dames. Het doel, een medaille tijdens de Olympische Spelen van 2012.

Zes dames?
Sinds twee weken heeft Femke van der Valk zich gevoegd bij de RS:X damesploeg. Naast Lilian en Esther de Geus, Nikki van Riel, Cindy Koopman en Marcelien de Koning was daar dus ook Femke die na het herstellen van een blinde darm operatie een gooi deed naar een basisplaats in de trainingsselectie.

In ieder geval, gisteren was de grote dag... De bekendmaking welke drie dames door gaan naar de volgende fase van het rs:X factor project en welke dames helaas af zouden vallen.

Onverwachte wending
De afvallers zijn Cindy Koopman en… en verder niemand. Vijf meiden gaan door naar de volgende fase van het project. Noem het besluiteloosheid of voortschreidend inzicht, blijkbaar heeft Topzeilen ergens een pot met geld gevonden om naast de gigantische uitbreiding van de kernploeg ook de talentploeg uit te breiden. Het project blijkt veel beter te lopen met meerdere surfsters dan met minder.

Waarom Cindy?
De intensieve trainingen eisten onlangs hun tol bij Cindy. Haar lichaam kon de omschakeling naar professioneel en full-time trainen niet aan. Overtraind was de conclusie van de sportarts.

De deur is nog steeds open voor Cindy, onder begeleiding van het Watersportverbond krijgt ze de komende maanden de gelegenheid om te herstellen van haar overtraindheid. De druk is er van af, cindy heeft haar zinnen nu gezet op de Delta Lloyd Regatta in Medemblik, de world-cup voor Olympische klassen volgend jaar mei.

Volgende week vertrekken de vijf dames naar Portugal voor een 8-daagse trainingsstage. Begin december vliegen ze naar Cadiz, zuid Spanje, om te trainen voor de belangrijke eerste wedstrijd. De New Years Race in Cadiz is het meet-moment aan de hand waarvan de toekomst van het project wordt bepaald.

Het zijn niet alleen maar dames die naar zuid Europa vertrekken om te trainen. De belofte Marc van Santen bereid zich samen met damesploeg voor op de New Years Race. In december zullen zij versterking krijgen van jeugdtalent Kiran Badloe. Ook de nummer drie van de wereld Dorian van Rijsselberge zal afreizen naar zuid Europa, om vervolgens in januari door te reizen naar Miami voor de Olympic Classes Regatta.

Lilian, Esther, Marcelien, Nikki en Femke veel succes en tot in Cadiz ;)

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.