Het racen is begonnen. Het EK Techno293 en de kwalificatie wedstrijd voor de Jeugd Olympische Spelen zijn gestart onder heftige omstandigheden.
De leeftijdsgroep van jongens onder de 17 jaar, telt maar liefst 100 deelnemers. De groep is opgesplitst in twee fleets, geel en blauw. De U17 Boys hebben inmiddels hun eerste races van het evenement gevaren.

Dinsdag was het lang wachten tot het race-comité een plek had gevonden in de hoge golven waar de boeien op hun plaats bleven liggen. De U17 jongens werden naar buiten gestuurd voor hun eerste races. Alle andere klassen bleven dinsdag op de kant.

DSCN3180
Een waar slagveld op de weg naar de startlijn. De omstandigheden in het wedstrijdgebied waren in orde, de baan lag op z’n plek en de wedstrijdleider was er klaar voor. Wind 17-20 knopen en 2,5e meter golven in het wedstrijdgebied. Alleen om bij het wedstrijdgebied te komen, moesten de surfers de baai uit varen en de vaargeul over. Met golven over masthoog die de baai binnen rolden, zo nu en dan zelfs over de dijken heen sloegen, was dat geen gemakkelijke opdracht.

Jort Min (NED-707) had nergens last van en voer zo naar het startgebied. Matthijs van ’t Hoff (NED-216) had wat opstart problemen, maar kwam nog netjes op tijd bij de start. Joris van Essen (NED-1111) was al goed en wel onderweg, tot er iets mis ging en hij alsnog op de rotsen eindigde.

Joris zelf heeft nergens last van, maar z’n surfset is compleet total-loss verklaard. Z’n zeil is aan flarden gescheurd door de golven, mast gebroken, giek verbogen en zwaar gehavend, vin gebroken en z’n board telt minstent 50 gaten en scheuren.

Terug naar de races, Jort Min (NED-707) ging met strakke vliegende starts er vandoor. Met de kopgroep draaide hij alle races rond de benedenboei, drie races eindigde hij bij de top tien.

Matthijs van ’t Hoff (NED-216), de nieuwkomer in het internationale wedstrijdgeweld, heeft de stijgende lijn te pakken. Z’n beste resultaat tot nu toe is een geweldige 4e plaats.

Respect voor de kids die zonder problemen naar het wedstrijdgebied wisten te komen. Nog meer respect voor de surfers die vervolgens ook nog eens alle races wisten uit te varen.

Tussenstand EK Techno U17 Boys (100 deelnemers) na 4 races

  • 15e NED - Jort Min
  • 19e NED - Matthijs van ’t Hoff

Volledige uitslagen. Meer informatie en actuele updates via techno293.org en technotalents.nl.

Gemaakt voor windsurfers door windsurfers
- Stichting Windsurfing Nederland.